Не му отива на Бойко Борисов да се държи като обидено дете, заяви политологът Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа в ексклузивно интервю за Дойче веле. Според нея, оставката на българския премиер е безотговорен и много опасен ход.

Всички последни правителства – от Симеон Сакскобургготски през Сергей Станишев до Бойко Борисов – обещаваха на българските граждани подобряване на тяхното финансово положение. И условията на живот в страната трябваше да се подобрят. Реалността обаче изглежда по съвсем друг начин: ножицата между бедни и богати продължи да се разтваря, 360 хиляди души са загубили работното си място от 2008-ма насам, а сред младите хора всеки трети е без работа, припомня Йохана Даймел.boiko

По думите й високите сметки за ток са само един вентил, през който се изпуска парата на социалната несправедливост в България.
„Финансовата криза в Европа само отчасти е причината за тежкото социално и икономическо положение на българите – в основата му стои бездействието на правителството по отношение на икономическата и социалната политика. В този смисълсегашните протести са и протест срещу правителството„, твърди политологът.

Бягството на ГЕРБ 

Йохана Даймел е убедена, че оставката на българския премиер и правителството е безотговорен и опасен ход:

Не му отива на Борисов, който иначе полага толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава, да се държи като малко дете. Ескалацията на протестите и използването на сила поставя страната в много критична ситуация, която изисква спокойно и разумно поведение, а не пози и оставки.“

Сега най-важният въпрос е кой ще се нагърби с тежката задача да поеме отговорността за управлението до изборите, без да бъде допусната нова ескалация на напрежението или дестабилизация на страната. Защото на България й предстоят неспокойни времена и е твърде вероятно да станем свидетели на една доста мръсна предизборна кампания, прогнозира Даймел.

Тя е на мнение, че шансовете за преизбиране на ГЕРБ са минимални.

Пробуждането на българите 

Някои наблюдатели са склонни да правят паралели между сегашните протести и събитията от зимата на 1997 г., довели до падането на кабинета на Жан Виденов. Йохана Даймел вижда обаче и една съществена разлика:

„През 1997 година уличният натиск доведе до реални промени, възвестено бе началото на българската интеграция в ЕС, извършени бяха реформи, икономиката се стабилизира. Можем само да се надяваме, че сегашните протести носят същия положителен заряд за промени, идващи отдолу“.

Политоложката прави и следното обобщение:

По всичко изглежда, че българите са скъсали с политическата апатия. Да, България се пробужда, гражданските движения задвижват политиката. Всичко това може да се превърне в един самооздравителен процес“.
Източник:dnes.dir.bg