1 147 550 лв. на година събира МВР незаконно през своя фирма. Средствата идват от поставянето на контролен болт (всъщност нит) на задната регистрационна табела на всеки автомобил.

229 510 коли са били регистрирани у нас през миналата година. На задната табела с номера на всяка се поставя болт на цена 5 лв., който обаче не е регламентиран в закона. Сумата, събрана за болтове през 2012 г., е 1 147 550 лв.

Те се поставят от 2000 г. насам. За целия период от тази “услуга” на гражданите в касата на МВР са влезли общо 13 770 600 лв, съобщи в.”168 часа”.

Монополът над номерата на колите в България се държи от фирмата на МВР – “БМВ” (“Безконтактни мултиплексорни вериги”) ЕООД. Един от стълбовете на този монопол се оказа именно контролният болт.

Патентът върху тази джаджа е собственост на бивши служители на същата компания. До редакционното приключване на броя от фирмата “БМВ” не пожелаха да коментират тази тема.mvr

По документи всички приходи на тази фирма се предоставят безвъзмездно на МВР под формата на дарения. С тях се покриват различни нужди на вътрешното министерство. За нито една от покупките, възложени на “БМВ”, обаче не е имало обществена поръчка.

Проблемът със законността на контролния болт съществува от години и все още не е решен. При регистрацията на всяко МПС болтът се поставя и номерът му се записва в свидетелството за автомобила. Идеята, с която е патентовано това “изобретение”, е чрез болта да бъдат откривани коли, на които са подменяни табелите.

Източник:nestandartnoto.com