Над два часа жандармерия се опитва да изведе депутати, министри, синдикалисти и журналисти от блокирания от протестиращи парламент.

Сградата е обградена от протестиращи, а органите на реда се опитват да изведат намиращите се в сградата хора, засега неуспешно.

В сградата всичко е спокойно. Протестиращите обаче се нахвърлиха на автобуса, който се опита да изкарат хората от сградата.

0000045249-middle

Стъклата на превозното средство са потрошени. Хората насядаха пред автобуса. Не се изключва възможността той да се използва само за отвличане на вниманието на хората, защото е със спуснати пердета и полицейски щитове по стъклата.

Стигна се и до сблъсъци между протестиращи и полиция за първи път след 40 дни недоволство.

Засега хората не казват дали е имало нападения над органите на реда или действията на полицаите не са били провокирани. Има и ранени полицаи от хвърлените камъни.

В крайна сметка автобусът се върна обратно, но полицията нападна протесиращите.

След като слезе от автобуса, финансовият министър Петър Чобанов се зачуди с какво министрите и депутатите са провокирали недоволството на хората отвън.

А отвън протестиращите скандираха срещу актуализацията на бюджета, обсъждана този следобед в две от парламентарните комисии. Хората скандират „Убийци“, „Мафия“, „Оставка“.

„Правителствoто работи, а и утре ще продължи да работи“, категоричен бе министър Чобанов.

109 са общо блокираните вътре в сградата на НС – министри, депутати, журналисти и служители на НС.

От МВР съобщиха, че едва един човек е бил отведен в столичната полиция, след като се е опитал да попречи на служебен автомобил на парламента да напусне района на НС.

Източник: Dnes.bg