Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която има интереси и у нас, е обект на разследване в Чехия за серия съмнителни сделки, измами и конфликт на интереси, съобщава електронното издание idnes.cz, като цитира осведомени източници.Интерес за разследващите органи представляват сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и електроенергия от чешката АЕЦ „Темелин”, както и финансовите транзакции между ЧЕЗ и ЧЕЗ-Албания – дъщерната компания, от която чешкия конгломерат обяви се оттегля преди дни, защото е на загуба.

Службите за борба с измамите на полицията в Чехия разследват компанията и за възможни конфликти на интереси спрямо закона за възлагане на обществени поръчки, което е позволило извършването на измами в размер на милиарди евро.

2ba2d5f0c80c404adad9e46f0cc9cc6d_400x300

Чешкото издание цитира местни източници според които до момента полицаите са иззели голям брой документи, свързани с дейностите на компанията. Говорител на ЧЕЗ е заявил, че енергийният холдинг е оказал пълно съдействие на разследващите органи и е предоставил изисканите документи.

Източник: Blitz.bg