Image_2180493_126

Да се лишиш от 5 или 10 лв. за деня и с тази сума да направиш щастлив някого, който няма и толкова – това е идеята на групата No limit. Името звучи като заглавие на музикален албум, но всъщност зад него стоят 5 момчета на възраст между 14 и 17 г.
Хрумва им да съберат джобните си пари, да купят храна и да я дадат на бедни хора. Не стига това, ами снимат всичко с

камера и го пускат във вибокс – така искат да заразят останалите с добър пример.

Именно с такова видео Петър Никифоров, Велимир Попчев, Димитър Коцев, Даниел Калчев и Николай Станков станаха известни в социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляния.

Тяхната история започва с чуждия опит. Петър и Велимир, които са приятели от малки, разпространяват клип, направен от американци, в който млади момчета раздават храна и дрехи на бедни. Решават и те да направят нещо подобно и да го заснемат, за да се получи ефектът „предай нататък“. Към тях се присъединяват 17-годишният Николай, който е съученик на Велимир (16 г.) в 166-о спортно училище „Васил Левски“, 14-годишният Даниел – познат от квартала, който тази година ще учи в Професионалната гимназия по телекомуникации. Също и 15-годишният Димитър от Националната финансовостопанска гимназия. Петър е на 17 г. и всяка сутрин пътува до Банкя, защото учи в Професионалната гимназия по туризъм там. Чрез фейсбук петимата обсъждат идеята си и тъй като всички са гимназисти, им се струва най-приемливо да

съберат джобните си.

„За ден разполагаме с парите, с които и всеки нормален тийнейджър. Отделяме си от нашите, които и на нас не ни стигат понякога, но решихме, че можем да не си купим днес глупостите, с които по принцип сме свикнали“, казва Петър.

За първия клип започват снимки още от магазина за хранителни стоки. С 50 лв. вземат необходимите неща. Там се случва и най-непредвиденото за тях – охранителят конфискува фотоапарата, с който снимат, казвайки им да си го търсят от

районното полицейско управление с родител.

След много разправии и защита от страна на случайни клиенти пред охранителя, момчетата си вземат обратно техниката. Последици няма, но няма и кадри от магазина.
„Когато плащахме на касата, ни попитаха за какво ни е всичката тази храна. Обяснихме им и те ни се изсмяха. Казаха, че

няма смисъл това, което правим, и че обикновено бездомните искат алкохол и цигари, не храна. Убеждаваха ни, че това е загубена кауза, няма смисъл да се помага на хората и че после ще съжаляваме, че сме дали толкова пари“, спомня си Петър.

Момчетата не се отказват. Не се разочароват и когато първата жена, на която помагат, се оказва измамница. Тя иска да получи само шоколад. Гимназистите се учудват, но изпълняват молбата . Оставят и банкнота от 2 лв. Преди съвсем да се отдалечат, се обръщат и остават шокирани – възрастната жена държи пачка с пари, опитвайки се да намести новата банкнота.

Хваща ги страх, че хората може да се окажат неблагодарни. Чувството ги напуска много бързо, след като други хора, видимо живеещи в нищета, се разплакват от добрината им. Такъв е случаят с жена, която ги моли да дадат два плика с храна. „За мен няма да отиде нищо. Всичко е за внуците“, обяснява им тя.

Друг път възрастен мъж, на когото дават торба с продукти, ги разделя със свой познат от улицата. „Видяхме човек в нужда

да помага на друг човек в нужда“, обобщава Николай.
Разбира се, има и такива, които ги дострашава да приемат продуктите, защото се пасяват
да няма отрова в тях.

Веднага щом видеото е качено в мрежата, започват да валят коментари. Сред окуражителните думи има и много отрицателни, но това ги амбицира допълнително. Получават и предложения за финансова помощ от познати и непознати. Затова общата сума за второто видео е много по-голяма. За него момчетата дават по 20 лв. от себе си. Много хора нямат възможност да помогнат с пари, но се включват, дарявайки дрехи.
„За отзивчивостта много искам да благодаря от името на всички ни. За второто видео писахме във фейсбук в последния момент, но много хора се отзоваха. Направихме го, за да се види, че има съпричастни към нашата кауза. Хора от чужбина ни изпращат пари по банков път. С тях ще напазаруваме играчки и други неща за сиропиталища. Ако заснемем това, ще го направим за доказателство къде отиват всички пари“, казва Велимир.
Момчетата вече са наясно, че дрехите задължително трябва да са минали през химическо чистене, а за играчките и другите неща трябва да се представи касова бележка на дома. Нерядко обвиняват гимназистите, че искат да изкарат пари от тази история, но те не оставят нищо за себе си. „Съвестта е огромно нещо“, отговаря кратко на това Петър.

Често се случва и да им подхвърлят фрази като „Елате да ни нахраните“ и „Дайте един хляб“. Понякога обидните коментари

идват и от техни познати. „Идваме си на думата, защо се кръстихме No limit („Без граници“), защото дори това не ни спира“, обяснява Николай.

Единствените хора, които обаче застават твърдо зад инициативата, са родителите на момчетата. Когато Николай казва на майка си, тя толкова се зарадвала, че помогнала на сина си и неговите приятели да напазаруват нужните неща за второто видео. Петър сам казва на своите родители, след като клипът вече е пуснат в мрежата, а тези на Велимир и Даниел сами разбрали от техни колеги. Най-развълнувана е майката на Димитър. Тя дори се разплаква от доброто дело, в което детето е участвало.

За добрината научава и Слави Трифонов, който ги кани в шоуто си по Би Ти Ви преди 2 седмици. Това ги прави още по-популярни. Няколко дни по-късно резултатът е налице – от екипа им звънят, за да им кажат, че много зрители искат да

се свържат с тях и да помогнат с каквото могат. Наскоро Петър получава похвала и от полицаи, които го
проверяват на улицата. Те веднага го разпознават, гледали го били при Слави, и го окуражават с думите, че това, което той и приятелите му правят, е много хубаво. Вярно е, че е и много по-различно от видеата, които техните връстници правят и публикуват в сайтовете.

„Следим какво се случва в интернет, защото той е неразделна част от живота на тийнейджъра. За последните няколко години не видяхме нищо хубаво в българската мрежа. Освен побоища и всякакви глупости друго не може да се види. За жалост бой между две момичета или момче, което бие възрастен човек, събират адски много гледания и харесвания. Правят ги и ги гледат момчета и момичета на наша възраст и по-малки. Те виждат, че от това се става известен и правят същото“, коментира Петър.

Макар и все още малки, момчетата вече имат планове за бъдещето. Димитър обмисля да учи медицина извън България. Даниел се е ориентирал към системно програмиране, също зад граница. Останалите трима вероятно ще останат у нас. Велимир, който активно тренира футбол, се готви за Националната спортна академия, Петър все още не е решил, а Николай иска да се занимава с трениране на деца, тъй като е баскетболист.

„Да гледаш как израстват деца, е невероятно“, усмихва се той.

източник: 24chasa.bg