Нов коронавирус носи пандемия?

Миналия септември лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам на коронавирус. Днес, след като повече от половината случаи завършиха със смърт, Световната здравна организация (СЗО) отправи глобално предупреждение към учените да се готвят за най-лошото.В средата на миналата година професор Али Мохамед Заки от болница в Джеда, Саудитска Арабия, е извикан от колега, разтревожен за състоянието на един от пациентите, разказва британският в. „Гардиън“. 60-годишният мъж е приет с тежка вирусна пневмония и докторът моли да бъде определено какъв е вирусът. Заки получава проба от пациента и прави обичайните лабораторни тестове. Един след друг те се оказват отрицателни.Стъписан, Заки изпраща пробите във водещата вирусологична лаборатория в медицинския център „Еразъм“ в Ротердам. Докато чака заключението на холандските си колеги, прави сам още един тест. Този път получава положителен резултат. Изследването показва, че причинителят на инфекцията принадлежи на семейството на коронавирусите. Обикновената настинка е следствие от коронавирус. Както и далече по-смъртоносната инфекция ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Заки бързо пише имейл до холандската лаборатория, за да бие тревога. Там потвърждават притесненията му, но към тях се добавят и нови – това е коронавирус, който никога не е бил срещан до момента.За да предупреди и останалите лекари, Заки пуска бележка в proMED – интернет система за бързо споделяне на детайли около избухване на инфекциозни болести. Седмица по-късно той е изпратен да си ходи в родния Египет, договорът му е прекратен. По думите на лекаря това е станало под натиск от Министерството на здравеопазването на Саудитска Арабия. „Не им хареса, че новината попадна в proMED. Но ставаше въпрос за дълг. Вирусът е наистина опасен“, казва докторът.Докато Заки работи по идентифицирането на вируса, състоянието на пациента се влошава. Дишането му е все по-затруднено, бъбреците и други органи отказват. Независимо от всички лекарства, диализата и апаратурата за изкуствено дишане, той умира.Въпреки опитите новият вирус да бъде свързан с причинителя на ТОРС, който се разпространи в 30 страни и убил 800 души през 2003 г., двата щама са генетично много различни. ТОРС бе страшен, защото се разпространяваше лесно и убиваше често Пациентът в Джеда бе единичен случай. Или поне така изглеждаше.

Докато вирусът окончателно излезе на светло през септември миналата година, случаите нараснаха до 15. Повече от половината умряха. Последната – 17-а жертва, пак мъж от Саудитска Арабия, почина в края на март т.г. Броят на заболелите все още не е тревожен, но появата на нови случаи и фактът, че вирусът се разпространява от човек на човек, доведе до мобилизиране на усилията, за да се разбере същността му.

„Не знаем дали този вирус има капацитета да отприщи истинска епидемия – казва Рон Фушие, молекулярен вирусолог от центъра „Еразъм“. – Мислим, че това е върхът на айсберга, но не сме наясно колко е голям самият айсберг и къде точно се намира.“
През септември м.г. лекарите от спешното отделение на болницата „Сейнт Томас“ в Лондон откриват остра дихателна инфекция у 49-годишен мъж, пристигнал от Доха, Катар. Лекуват го в пълна изолация. Характерът на инфекцията е мистерия. Наскоро той е посетил Саудитска Арабия.
Двама учени правят изследвания на пациента, за да изключат познатите инфекции. В нощта, когато завършват първия етап от тестовете, те влизат в proMED и виждат бележката, написана малко по-рано от проф. Заки. Той съобщава за появата на нов смъртоносен коронавирус.koronavirus

На следващия ден британският екип прави нови изследвания. Тестовете за специфичните и добре познати коронавируси са негативни. Но общият тест за семейството на коронавирусите е положителен. Това подсказва ясно, че става дума за същите микроорганизми, убили човека от Джеда. Учените от Лондон бързо проучват генетиката на вируса и го сравняват в резултатите на екипа на Фушие, работил върху пробите на пациента от Саудитска Арабия. Вирусите се оказват 99,5 на сто идентични. Световната здравна организация е уведомена незабавно и тя разпространява глобална тревога.

„Имахме два случая на вирус от същото семейство като ТОРС, и в двата случая се бе стигнало до тежка пневмония“, казва Тони Маунтс, шеф на отдела за контрол на пандемиите на СЗО. Остротата на инфекцията е само една от причините за тревога. Няколко седмици по-късно предстои милиони поклонници да отидат в Мека за хаджа. Ако скривалището на вируса е в региона, това би бил идеалният случай светът да пламне.

Но хаджът идва и си отива, без да се стигне до мащабно разпространение. Нови случаи обаче не липсват. Разболява се мъж от Доха и го изпращат в белодробна клиника в Есен, Германия. Той оздравява и е изписан след месец. В Рияд се разболяват баща и двамата му синове, единият от младите мъже умира. По-тревожни са няколко случая в Йордания. Там 11 души, включително 8 здравни работници, развиват мистериозно респираторно заболяване. Посмъртните изследвания на двама от тях са положителни за новия вирус. Другите, които оцеляват, вероятно имат същата инфекция, макар и в по-лек вид, но тестове не са им правени.

През февруари 2013 г. е съобщено за първия случай на пациент, живеещ постоянно във Великобритания. Абид Хусаин лети до Пакистан, за да посети семейството си, но спира в Мека на връщане към дома, за да се помоли за сина си Халид, който има тумор в мозъка. Скоро след като Абид се връща на Острова, синът му, приемащ лекарства за потискане на имунната система, хваща вируса и умира няколко дни по-късно в болница в Бирмингам. Сестрата на Абид също се разболява, но се оправя. Самият Абид умира в края на март. Появата на вируса в едно и също семейство убеждава учените, че той се предава от човек на човек.

Основните въпроси оттук нататък са: колко лесно се разпространява вирусът? Откъде идва? Как се заразяват хората?
Засега няма признаци да се прехвърля лесно между хора. Но вирусите от този тип мутират и се адаптират за по-бързо разпространение. „Ако това се случи, може да се получи пандемичен вариант и тогава проблемът ще е голям“, казва Ерик Шнайдер от университета в Лайден.

Никой не е наясно откъде идва новият щам, но учените имат идея. Сравнявайки генетиката му с познатите коронавируси, те открили най-голяма близост с щам, който се открива при прилепите. Вирусът на ТОРС също тръгва от прилепите, но се предава на хората чрез заразени дребни бозайници – цибетките.

Редица учени подозират, че и в този случай има животно посредник. Мъжът от Доха, лекуван в Германия, разказал, че има ферма за кози и че животните също били болни, преди самият той да се почувства зле. Други пациенти обаче не са имали контакт с животни.

Възможно е новият вирус да се крие в животни в Саудитска Арабия, Йордания или Катар, но тези страни са и големи вносители на добитък. „Не е изключено вирусът да е спотаен в прилепи в Судан или Пакистан, от тях да се заразят домашните животни, които след това да бъдат транспортирани в други страни“, казва Маунтс.

Никой не очаква отговорът да дойде скоро. Но учените са категорични, че трябва да се действа още сега. Те припомнят, че ТОРС е циркулирал под погледа на правителствата много преди да започне да убива стотици. Новият вирус бе разкрит бързо заради по-добрия контрол след епидемията от 2003 г. Предпазливостта днес би могла да спаси много хора в бъдеще.

Този подход доведе до създаване на група, наречена „Силвър“, която е започнала да наблюдава стотици лекарства, одобрени от САЩ, с които може да бъде водена борба с новия щам. В случай на пандемия подходящите медикаменти могат да спечелят време, докато се създаде ваксина.

Източник:24chasa.bg