50% от енергийния микс да бъде от въглища, добити от български миньори, изгорени в българските тецове. Това поискаха миньорите по време на Обществения съвет към икономическото министерство. По този начин щяло да се постигне ниска цена на тока.

Въглищата няма да бъдат причината за поскъпването на енергията, заявиха още от бранша. Валентин Вълчев от миньорския синдикат към КНСБ заяви, че 1 тон лигнитни въглища струва едва 16 лева и поради това полезните изкопаеми не могат да бъдат причина за покачване на цената на тока.

По-рано шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова, заяви, че все пак може да има поскъпване на електроенергията от 1 юли, тъй като може да се стигне до увеличение на цената на въглищата.vagli6ta

От своя страна шефът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов призова, ако се определя 50-процентен дял на въглищата в микса, това да бъде направено чрез промени в Закона за енергетиката.

От бранша настояха да не се обвиняват миньорите за поскъпването на тока. Те уточниха, че продават изкопаемите горива на една и съща цена, включително и на двете частни централи „Марица“ 1 и 3. Договорите с двата ТЕЦ-а са едни от основните виновници, заради които плащаме скъпо електричество. По-скъпият ток се определя от другите участници във веригата.

Моньорите добавиха, че вългищата ще гарантират енергийната независимост на страната – „Не зависим, нито от Путин, нито от Обама“.

От гражданската квота заявиха, че не са против работниците в мините. Те поискаха да се преразгледат договорите с така наречените американски централи и цената на въглищата да се увеличи. От синдикатите настояха цената да се покачи с толкова, че мини „Марица Изток“ „да си стъпи на краката“.

„3000 души от въгледобива са в платен отпуск. Ако изтървем сигурността, не е ясно дали догодина няма да сме в режим на тока“, предупредиха от бранша и добавиха, че докато всички са на масата, миньорите са на улицата без работа.

Източник:inews.bg