От една страна Марс е източник на безкрайно интересни неща. Все пак говорим за Марс. Пък и изследваме планетата с робот, захранван с ядрена енергия. От друга страна Марс си е прашно, скалисто, червено кълбо.

От време на време обаче Кюриосити се натъква на нещо, което не е червено, прашно и скалисто. През декември откри „цвете“ на Марс – белезникав обект, който някои сметнаха за фосил, други за скала, а трети за част от самия робот.mars1

Сега имаме поредният загадъчен марсиански обект – този наистина изглежда подозрително като парче метал. Кюриосити го е засякъл на снимка с висока резолюция на 30 януари. Обектът прилича на дебел, огънат пирон, стърчащ от марсианската повърхност и се вижда отчасти, защото хвърля малка сянка върху скалите.

Обектът е много малък – около 0.5 см на височина. Какво е обаче? Може да е желязо от метеорит. Може да е и някакъв „израстък“ от скалата. Фактът, че не покрит от прах обаче потвърждава теорията, че е нещо метално.

До този момент просто няма как да знаем. Това е магията и раздразнението на изследването на чужда планета от Земята – всяко доказателство е мистериозно. Междувременно НАСА и техния робот ще направят всичко възможно, за да разберат какво е парчето метал.

Източник:nestandartnoto.com