Според мнение, изказано не от кой да е, а от самия Алберт Айнщайн – „ако пчелите умрат, то четири години след това ще ги последва и човечеството“. Възможно е и Айнщайн да е преувеличавал – ръжта, пшеницата и оризът може да се опрашват и чрез поривите на вятъра. Но въпреки това, опрашваните от насекомите култури дават около 1/3 от целия обем продоволствени ресурси на човечеството.При това, 80-90% от опрашването се дължи именно на пчелите – пеперудите и другите насекоми не могат да обработват големи площи. Тайнственият феномен относно изчезването на пчелите няма точно обяснение, въпреки съществуващите няколко теории. Едно е ясно – явлението отдавна придоби глобален характер
Измирането на пчелите започва да става сериозен проблем през 2006 година. Всяка зима в САЩ измират между 30-35% от пчелните колонии, като обичайните стойности за студения период преди това са били около 10%. От 1961 година обемите на производство на селскостопанска продукция, зависеща от активността на пчелите, са нараснали 4 пъти, като при това, броят на пчелните колонии се е намалил двойно, а броят пчели на хектар е спаднал с около 90%.
p4eli
От своя страна, в Европа всяка година се губят по около 20% от пчелните семейства, аналогична е тенденцията и в Латинска Америка и Азия. Възможните причини, които се изброяват, са доста – нарушения в храненето, пестицидите, патогенни микроорганизми, имунен дефицит, гъбички и самата пчеларска практика (например, използването на антибиотици или превоза на кошери на далечно разстояние). Напоследък се споменава и за вреда от електромагнитното излъчване, причинявано от мобилните телефони.
Една от споменаваните причини за измирането е мистериозна болест, която убива пчелите в САЩ масово в продължение на последните няколко години, като изглежда щетите от нея са се разширили драстично през последната година. Търговци пчелари казват, че тя е унищожила 40% или дори 50% от кошерите, необходими за опрашването на много от плодовете и зеленчуците, необходими за изхранването на нацията.
Убедително обяснение от учените, изучаващи това заболяване, засега няма. Но пчеларите и някои изследователи твърдят, че има все повече доказателства, че на пчелната популация влияе мощен нов клас от пестициди, известни под името neonicotinoids, които вече се съдържат в самите растения.
„Всичко изглеждаше наред миналата пролет“, казва Бил Дейл, 50 годишен пчелар, притежаващ фирмата „Big Sky Honey“. „Ние бяхме толкова горди с нашите пчели. Изведнъж, в началото на септември те започнаха буквално да падат, измирайки масово. Работим вече 30 години, но никога не бяхме виждали подобно нещо“.
В знак на загриженост, Агенцията по защита на околната среда неотдавна изпрати своя действащ администратор относно безопасността на химичните вещества и два екипа от топ експерти в окръг Сан Уакин, Калифорния, където пчелите от над 1.6 милиона кошера са отговорни за опрашването на една безкрайна шир от бадемови дръвчета. Всичко това, заради оплакванията на местните пчелари, които казват, че са претърпели загуби в пчелните колонии от 42% процента през зимата и около 55 % след края на опрашването на бадемовите насаждения.
Neonics, както местните земеделски производители наричат новите пестициди, се прилагат в по-малки дози, отколкото другите познати досега, тъй като те са „системни пестициди“, които се съдържат в семената, така че самите растения стават носители на химикалите, убиващи пчелите. Старите пестициди могат да убият пчелите и другите полезни насекоми, но те се разграждат в рамките на няколко дни, докато този процес при неоникотиноидите може да трае със седмици и дори месеци. Пчеларите се тревожат, че пчелите пренасят цветния прашец, който консумират в кошерите си, където новите поколения го поемат. И ако ставаше на въпрос за веднъж или два пъти, това не е опасно, но постоянната доза е убийствена за тях.
„Полетата със соя и рапица и слънчогледовите ниви – всички те имат този системен инсектицид. Ако пиете по едно уиски за Деня на благодарността и едно на 4 юли, то това няма да ви навреди по никакъв начин, но ако пиете по шише уиски 365 дни в годината, то тогава черният ви дроб едва ли ще издържи – при пчелите е същото с новите пестициди“, се казва в интервюто на Брет Ейди – собственик на пчелна ферма от Южна Дакота.

Източник:blitz.bg