Социалните мрежи в САЩ гъмжат от съобщения за ярка светлина, преминала около 20,00 ч. местно време над източното крайбрежие на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Представител на НАСА заяви, че изглежда става дума за единичен метеор. Според визуалните наблюдения явлението изглеждало като огнено кълбо, движещо се приблизително в посока на югоизток. Метеорът е бил видян от многобройни очевидци – има над 350 съобщения на сайта само на Американското дружество за наблюдение на метеори. Робърт Ланфорд от дружеството заяви пред „Ю Ес Ей тудей“, че явлението приличало на свръхярка падаща звезда.

0000183553-article2Небесният проблясък бил видян от Флорида на юг чак до Ню Ингланд на север. Жителите на най-гъсто населената ивица от страната буквално подпалиха социалните мрежи от изненада. Дерек Питс, главен астроном в Института „Франклин“ във Филаделфия, потвърди, че визуалните съобщения носят всички белези на огнено кълбо. Според него събитието е привлякло повече внимание, понеже се е случило в петък вечер и защото Туитър осигурява удобен начин за хората да споделят информация. Според него хората са видели вероятно единичен метеор или „космическа скала“,  може би с размерите на волейболна топка, която е навлязла доста дълбоко в земната атмосфера. Той сравни явлението с хвърлен камък по повърхността на вода, оставящ огнена следа.

По думите му експертите не могат да са 100 процента сигурни какво точно е било, понеже е паднало на земята и не може да се проследи точно траекторията му,  но наблюденията на толкова много хора абсолютно съвпадат с характеристиките на метеор.

Мат Мур, редактор в Асошиейтед прес, разказа как стоял на опашка за концерт във Филаделфия на свечеряване, когато видял „ярък проблясък, движещ се през небето много бързо и напълно безшумно“. „Беше очевидно много високо в атмосферата, каза той, „но изглеждаше като самолет, подготвящ се за кацане на летище“.

Според Мур светлината била видима за около две-три секунди и после изчезнала. Той я описва „със сферична форма и жълтеникав цвят“. Личеше си, че гореше, съдейки по опашката, която оставяше след себе си“, каза той. Дерик Питс от Института Франклин във Филаделфия се съгласи с него, като заяви, че според всички сведения на очевидци явлението е имало белезите на „огнено кълбо“, предаде БТА.

Източник: Dnes.bg