Купуването на гласове отдавна се е изродило и въобще не се случва само по време на изборите, твърдят специалисти от „Прозрачност без граници”.

Оказва се, че порочната практика с купуването на гласове отдавна е преминала на друго ниво и трудно би могла да бъде изкоренена.Т. нар. контролиран вот се организира още далеч преди датата на изборите, посочват от „Прозрачност без граници”. Касае се за натиск от

страна на работодатели върху служителите, които ако откажат да гласуват правилно, то не получават заплати, пише „Новини”.kupuvane_glasove

Повече от 18 процента от българите са станали жертва на този корпоративен вот, заяви пред бТВ Калин Славов от организацията. За сравнение едва 4.5 % са купените гласове. Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда фактът, че организираната престъпност генерира 1.8 милиарда евро печалба, което е 4.8 % от БВП предполага, че на всяка цена трябва да се изследва връзката престъпност-престъпления срещу политическите права.

Освен това последствията от заведените наказателни производства обикновено не са налице, а голяма част от тях се прекратяват на по-късен етап. Цонева дава пример, че при 239 заведени производства за купуване на гласове, 118 са спрени по една или друга причина. Най-куриозен бил случая в Несебър, когато два пъти е прекратено едно и също дело, макар хората, които са търгували с бюлетини да са напълно известни.

Източник:razkritia.com