37 453 лв. трябва да извадят от джоба си 10 лични лекари от София, за да платят изследвания на болни хора и консултации при специалист.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска от джипитата в груповата практика „Здраве 999“ да върнат парите, които касата е превела на медицински лаборатории и за консултации при специалисти. Основанието е, че лекарите са превишили наложения с наредба лимит за доболнична помощ на пациенти за 2009 г. и второто тримесечие на 2010 г.
На 19 септември 2009 г. след консултация с хирург в болницата „Царица Йона“
на 38-годишната Соня Стоянова и е открита коремна херния.

Операцията е планувана за 28-и същия месец. Жената е изпратена при личния лекар, който да подготви задължителни изследвания за прием в хирургията – рентгенова снимка на бял дроб, пълна кръвна картина и биохимия на няколко показатели. Джипито на пациентката д-р Симеонов е изчерпал лимита за изследвания, но Стоянова получава нужната бланка №4.
Няколко месеца по-рано трима пациенти на колежката му д-р Здравкова са приети в болница с хипертония, възпаление на бъбреците и хепатит. Всеки от тях преди това е минал през кабинета на Здравкова, която диагностицира заболяванията на базата на назначени от нея изследвания въпреки превишения лимит.
Това са само някои от случаите, при които лекарите от „Здраве 999“ са нарушили правилата на здравната каса, за да изпълнят задълженията си по закон, така че да осигурат достъп до лечение на нуждаещите се.
Те обжалват в съда трите писмени покани за възстановяване на изразходваните суми.
Административният съд в София отменя актовете на здравната каса, като счита, че наредбата, с която се определят лимити за медицинска доболнична помощ,
противоречи на конституцията и закона. В едно от решенията на първоинстанционния съд е посочено, че за „обогатяване“ на семейните лекари и дума не може да става, тъй като парите за пуснатите от тях направления и изследвания се превеждат от здравната каса директно на лабораториите и специалистите, извършили консултациите.

nzok

 
Върховният административен съд (ВАС) обаче не е съгласен с това и връща делата за пререшаване на първа инстанция. (Виж долу интервюто с адв. Москов.)
От НЗОК заявиха за „24 часа“, че и други лекари в страната обжалват поканите за възстановяване на изразходвани над лимита средства. Във всички случаи медиците са нарушили индивидуалните си или групови договори, подписани с касата, твърдят оттам.
До 21 февруари т.г., преди касата да намали с още 1/8 лимитите за доболнична помощ, на всеки здравно осигурен българин му се полагат годишно по 7 лв. за изследвания – кръв, урина, микробиология, ехограф, като само цената на една рентгенова снимка е 16 лв., става ясно от експертизата по едно от делата. Касата отпуска средно и по 14 лв. за един преглед при специалист на близо всеки втори от пациентите.
„Това не стига само за да пратя жените веднъж годишно на профилактичен гинекологичен преглед“, казва д-р Здравкова. 48-годишната лекарка е една от най-младите в екипа. Твърди, че заради абсурдната здравна политика у нас ще си търси работа в чужбина.
„Парите за изследвания покриват едва 3 показателя като захар, холестерол и хемоглобин. Наложи ли се да се прави ехография, то пациентът вече е изразходвал лимита си за 2 години“, обясняват лекарите.

В периода, за който те превишават на няколко пъти тримесечните си лимити, в София има епидемия от морбили, т.нар. свински грип, заушка и хепатит. „На ден през кабинетите ни минаваха по 40-50 пациенти“, спомня си д-р Москова. “Често се налага да връщаме хора, които искат направления за профилактични прегледи, а те недоволстват. Някои от тях дори се оплакват в здравната каса, като се позовават на закона и на това, че редовно плащат здравните си вноски”, твърдят джипитата.
Минималната здравна осигуровка, която безработните внасят, за да не загубят здравноосигурителните си права, е 190 лв. годишно (по 16,80 лв. на месец – б. р.).
От работещите на трудов договор за 500 лв. например касата събира по 480 лв. на година (40 лв. месечно, от които 3,2% плаща работникът и 4,8 работодателят).
Не всеки от хората, които боледуват по-рядко, посреща с разбиране факта, че част от неговите пари отиват за лечение на тежко болни, които лежат в здравно заведение.
Част от пациентите плащат сами изследванията за профилактика, когато не желаят да чакат направленията за следващото тримесечие, но други настояват, че личният лекар е длъжен да им даде безплатен талон, защото плащат високи здравни вноски.
Оплачат ли се в здравната каса, пък е възможно джипито им да отнесе глоба. “Така лекари и пациенти се въртят в един абсурден омагьосан кръг”, твърди д-р Здравкова.
Лекарите се надяват административният съд да отмени искането на НЗОК. Ако не, ще трябва да теглят заеми, за да връщат парите.

 

Адвокат Марен Москов:

Наредбата за лимитите гази конституцията
и законите

– Какво постанови съдът по казусите с лекарите от „Здраве 999“, адвокат Москов?
– По трите делата във връзка с жалбите на лекарите срещу НЗОК административният съд в София – град отмени писмената покана на касата за възстановяване на сумите по превишени лимити. Съдът счете, че наредбата, с която се определят лимити за медицинска доболнична помощ, противоречи на конституцията и закона.
ВАС обаче счита, че искането на касата е основателно и върна делата за пререшаване от други състави на първоинстанционния съд. Интересното е, че на фона на изискваването за случайно разпределяне на делата трите казуса попаднаха в един определен състав в 6-о отделение във ВАС.
Разбираемо е поведението на ръководството на ВАС, което се стреми да угоди на управляващите, така че събраните пари от здравните вноски от гражданите да остават в бюджета и да се ползват за какви ли не дейностти, но не и за здравеопазване.
В момента чакаме решенията, които ще са окончателни.
– Очаквате ли решенията да са в тяхна полза, макар и да са нарушили разпоредба?
– Съдът трябва да се ръководи от закона, справедливостта и вътрешното си убеждение. Когато се ръководи само от разпоредби, и то подзаконови, не може да се говори за справедливо правосъдие.
Наредбата е противозаконна и противоконституционна,така,че правно е нищожна и не може да става дума за нарушение. В чл. 52 ал.1 от конституцията е записано, че “гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон“. Законът за здравното осигуряване пък е категоричен, че достъпът до здравната помощ на всеки осигурен трябва да е свободен и гарантиран. Той въздига в принцип равнопоставеността при използването на медицинска помощ и забрана за администрирането й.
Наредбата противоречи както на конституцията, така и на закона, защото с налагането на регулативни стандарти лекарите са принудени да нарушават едно от основните чавешки права – достъп до медицинска помощ, като дават възможност на някои от тях да се изследват или консултират със специалист, а на други – не, тъй като са се разболели в средата на месеца, когато лимитът, определен от касата, се е изчерпал.
– Защо лекарите са се съгласили на тези условия, сключвайки договор с НЗОК?
– Това е още една висша несправедливост. Не става въпрос за истински договорни отношения, НЗОК е монополист в тази дейност. За да упражняват професията си, лекарите нямат друга алтернатива, освен да се съгласят на условията, които еднолично определя касата, макар да не са съгласни с тях. Лекарският съюз многократно призовава за промяна в клаузите, отнасящи се най-вече до лимитите, но от касата отговарят с „не“.
Българинът е законово задължен да плаща здравни вноски ежемесечно, монополистът НЗОК обаче, който събира тези пари, не му гарантира, че при необходимост ще получи медицинска помощ.
Лимитирането на броя изследвания и консултации със специалист нарушава и чл. 190 от Закона за здравето, според който лекарите имат право на свобода на действия и решения съобразно своята квалификация, медицински стандарти и етика.
При ограничен финансов ресурс, при това обременен с неблагоприятни последици при надвишаването му, лекарите са изправени пред абсурдната дилема да вземат решения при оказване на медицинска помощ.

Която и от двете възможности да изберат – отказ от консултация или изследвания или предоставянето на такива въпреки изчерпания лимит, ще бъдат укорими. В първия случай от пациентите, не дай боже да са с прогресивно заболяване, което може да доведе до усложнения или смърт, а във втория – от здравната каса, която им налага финансова санкция.
– Ако съдът окончателно реши, че лекарите трябва да върнат парите?
– Ще внесем жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Източник:24chasa.bg