Антоний Гълъбов, политолог

Уличните протести не може да са причина за оставката на правителството, каза политологът пред БНТ. Най-неприятното сега е, че поне един-два месеца ще са загубени и в страната ще цари тотален хаос.

За мен този ход е отказ от поемане на отговорност, а не разумен политически ход.

Смятам, че партиите оттук нататък ще се дистанцират от управлението и ще се върви към служебно парвителство, назначено от президента. На практика поне за четири седмици държавата ще спре да работи, което е негативно за проблемите на хората. Оставката е бягство от отговорност.

Кольо Колев, политилог

Оставката на Бойко Борисов донякъде ме изненада след вчерашната му изява. И вчера казах, че има два пътя. Единият е национално отговорен и Борисов да поеме своята вина.

Проблемите обаче остават. Национално отговорно беше той да остане с всичките негативи. Политически полезното за него и за ГЕРБ – да си подаде оставката, но е национално безотговорно.

Той избра втория път – политически полезния за ГЕРБ и за него, но национално безотговорния за положението на страната. Всеки ден се лее кръв по улиците, полицията трябва да изпълнява своите функции. Сигурно е неприятно да ти викат “Оставка, оставка”, но национално отговорното е да намериш решението на проблемите.

Те предпочетоха да вдигнат ръце, това е по-скоро страхливо поведение. Подаването на оставка не е най-висшата форма на поемане на вина. Най-висшата форма е да поемеш отговорност и да решиш проблемите, които си създал. За съжаление това носи политическа и икономическа нестабилност.

Не смятам, че политическата култура е на такова ниво, че да се намери общ език и платформа. Всеки дърпа в своята посока и вещае невъзможност да се намери общ език и съответно – политическа и икономическа нестабилност. А дали ще се появи нов месия – има условия за това, но трябва да гледаме внимателно.

Има ниша за създаване на нов политически субект, но е друг въпроса дали те ще успеят да намерят значими фигури. Хора, които да облекат не просто с недоволство политическия субект, а да дадат някаква насока в каква посока трябва да се върви.

Д-р Митко Василев, Управител на Германско-българската индустриално-търговска камара

Всяка една дестабилизация няма да се отрази добре на бизнеса и икономиката. Предстои неясна ситуация, ситуация на предизборни страсти и се опасявам, че много от проблемите няма да бъдат решени. Надявам се все пак разумът да надделее и да се намери бързо решение, с което да бъдат успокоени и чуждестранните инвеститори.

Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг

Eдна оставка няма да реши проблемите. Не беше редно да се подава оставка под натиска на една малцинство от стотина хиляди души. Никой не печели от тази ситуация. Виждали сме много по-големи протести в други държави, които не водят до оставки.

Има процедура за провеждането на предсрочни избори и най-ранната възможност е края на април – началото на май. Струва ли си да се изтеглят месец-два по-рано и да работи правителство, което няма контрол от парламента?

Сегашната ситуация няма нищо общо с финансовия срив от 1997 г., когато инфлацията беше изключително висока, а пенсиите и заплатите достигнаха 4 долара.

Румяна Коларова, политолог

Аз бях изненадана, това е политически безотговорен ход. Дори и да прави популярни мерки обаче, правителството на борисов щеше да бъде в агония. Борисв предпочете да се хвърли в сферата на безотговорността и да потърси отново любовта на хората, което предполагат хората.

Предизборният период не е период на политическо действие и управление, тогава всички обещават. Очакваме решението за състава на служебния кабинет, защото президентът на ГЕРБ няма да вземе решение, което не е консултирано с ръководството на ГЕРБ.

ГЕРБ са най-голямата парламентарно представена партия. Политически отговорно е новият кабинет да се оглави от Бойко Борисов, но неговата функция оттук насетне ще бъде да се среща с хората и да се здрависва с тях. По-скоро ще бъде оглавен от служебно лице.

Първан Симеонов, Галъп Интернешънъл

Решението на Бойко Борисов да подаде оставка изглежда като политически полезен ход, коментира пред Investor.bg Първан Симеонов от Галъп.

“Сметката е проста – или бързо се разтоварваш от отговорността, за да съхраниш някакъв политически капитал, или агонизираш по-дълго и носиш и отговорността за ситуацията в момента. ГЕРБ се надява да съхрани политически капитал за изборите, но партията няма да бъде вече същата”, каза той.

“Ако вземем пример от развитите демокрации, политическа отговорност не се носи по този начин, а се правят опити да се водят преговори с протестиращите, да се постигат компромиси, дори да се налага твърда воля”, посочи още Симеонов.

Boiko-Borisov-23_12_2012-HTB_2

Оттук насетне е интересно какво ще направят партиите. Единият вариант е за стихийни радикални алтернативи, който е неправилен. Другият е да се премине към експертно програмно управление, но то трябва ясно да каже на хората, че лесни и бързи решения няма, коментира той.

“В момента има радикални леви искания, а на страната са й нужни десни мерки, преструктуриране на тромави и неефективни сектори, болезнени промени в социалната и здравната сфери, които няма да доведат незабавно за щастлив живот”, каза Симеонов.

Що се отнася до предсрочните избори, ДПС като партия има най-голям интерес, те са винаги готови. БСП няма интерес от предсрочни избори в момента, защото протестите са по-леви от тях, смята Първан Симеонов.

Николай Василев, министър от кабинета „Сакскобурготски“

Само преди три дни нямаше да повярвам на всичко случващо се. За мен всички събития, които се разиграха през последните няколко дни, са абсолютна изненада. По този начин се наруши тенденцията всяко правителство, независимо от управлението си, да довършва до край своя мандат. Дълбоко се надявам следващият кабинет, който дойде да не се плъзне по стълбата на популизма. Да не раздава предизборно пари, а да следва политика към запазване на финансова стабилност.

Въпреки, че все още не е ясна конкретната причина за оставката на Борисов бих казал, че стечението на обстоятелствата до някаква степен бе очаквано. Има една повратна точка, след която правителството вече няма какво повече да направи и не може да управлява по конструктивен начин.

Това се случва в моменти, когато недоволството на гражданите се наблюдава всекидневно и пречи на нормалната работа на правителството.Моите пожелания към следващото правителство са да успее да изгради финансова стабилност в държавата и да управлява адекватно.

Източник: Dnes.bg