БСП ще настоява за законови промени, които забраняват прекъсването на електрозахранването на българските граждани при неплатени сметки за следващите три месеца. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който мотивира предложението на левицата с необяснимо високите сметки за ток, които са получили гражданите през последните месеци.

Лидерът на БСП обясни още, че неговата партия ще настоява за въвеждане на двустепенен модел за плащане на тока – 75 киловатчаса дневна енергия и 150 киловатчаса нощна да се таксуват на преференциални цени, а потреблението отгоре – на пазарни.

Станишев настоя още енергийните помощи да бъдат дадени още през пролетта, а не както е предвидено през есента, за да бъдат подпомогнати най-бедните.

Лидерът на левицата нарече „неадекватен“ дневния ред на Народното събрание. За днешното извънредно заседание на НС е предвидено да се разглежда законът за енергийната ефективност, закона за чужденците и да се ратифицират 2 международни спогодби. По думите на Станишев дневният ред на парламента по никакъв начин не отговаря на дневния ред на обществото. Законът за енергийната ефективност не е Законът за енергетиката, уточни той. По негови думи БСП ще настоява за промяна и спешно вкарване в пленарната зала на Закона за енергетиката, който да развърже ръцете на ДКЕВР за цената на тока.

Парламентът трябва да отговори на дневния ред на обществото, а не изкривения дневен ред, наложен от мнозинството, категоричен бе лидерът на левицата.

Той изрази съмнения и доколко ще има полза за държавата днешният Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев.
stani6ew
По негови думи на заседанието на КСНС е абсолютно наложително министърът на финансите да представи доклад за финансовото състояние на страната. Станишев за пореден път повтори, че БСП със сигурност ще върне мандата, който предстои да получи утре от държавния глава и допълни, че при срещата левицата ще представи своите виждания за спешни действия, които трябва да предприеме служебният кабинет.

„Ще представим съвсем конкретни действия, след като върнем мандата“, посочи Станишев. Той определи идеята за програмно правителство като химера, тъй като ГЕРБ имат мнозинство в НС. „Това е нереалистично, трябва да има служебно правителство“, отбеляза червеният лидер.

Той отново повтори трите спешни задачи, с които трябва да се заеме слъжебният кабинет: стабилизиране на финансовата ситуация, изкарване наяве на истината за състоянието на държавата и подготвяне на честни избори.

Източник:dnes.bg