clowns-doctors

Психотестове ще проверяват нивото на стрес при лекарите и учителите. Това предвижда Националната програма за безопасност и здраве при работа – 2013. Представителите на две от най-рисковите професии ще се проверяват редовно за психоемоционалното напрежение и стрес. Експерти ще проверяват и за наличие на така наречения бърнаут синдром, който е сигнал за професионално изчерпване. Целта е да се избегнат заболявания като високо кръвно, исхемична болест на сърцето, язвена болест на стомаха, депресия и др., е записано в документа.

За да се предпазят и останалите работници и служители от неблагоприятни влияния на работното място, ще се разработят редица наредби. Една от тях ще е за минималните изисквания към микроклимата в службата. Според специалисти в понятието микроклимат влизат различни показатели като шум, чистота на въздуха и санитарните помещения, но и взаимоотношенията между колегите.

От значение е и нивото на работните заплати, коментираха синдикатите. Наредбата, която ще определя минималните изисквания към микроклимата в предприятията, трябва да бъде готова и да влезе в сила до края на година, предвижда националната програма. Тя вероятно ще изпревари регламента за безопасни условия на труд, който се готвят да направят

европейските синдикати, съобщиха за „Стандарт“ представители на профсъюзите.

източник: infoobzor.net