1. Борисов си отиде от властта след масови гладни бунтове.
2. За 42 месеца управление ГЕРБ успя да натрупа 8 млрд. дълг
3. За 42 месеца управление ГЕРБ остави над 800 000 безработни, от които над 100 000 безработни младежи.4. ГЕРБ обявиха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с политиката си ГЕРБ реално задълбочи кризата.
5. Бойко Борисов е единственият премиер на България, който не само не увеличи заплатите и пенсиите, ами ги и замрази.
6. При управлението на ГЕРБ лекарствата се увеличиха с над 500 %, а храните с близо 50 %.
7. При управлението на ГЕРБ средният и малък бизнес бе унищожен.
8. При управлението на ГЕРБ за първи път в българската история млад мъж се замозапали в знак на протест срещу безобразията на властта, олигархията и мафията. Самозапалванията в страната продължават, самоубийствата също.
9. Всички безпристрастни икономисти твърдят, че след управлението на ГЕРБ България трудно ще се възстанови през следващите 4 години.
10. В почти всички сектори в страната положението е катастрофално.
11. Според експерти, България няма свободни фискални резерви, темпото на нарастване на правителствения дълг е притеснително, доверието в бизнес климата е разрушено, а стопанските перспективи изглеждат напълно обезсърчителни.
12. България е изправена пред спасителните пакети на МВФ и на Европейската комисия.
13. Лекарското съсловие беше унижавано, включително и от парламентарната трибуна от Цветан Цветанов.
14. Симеон Дянков открадна 1.2 млрд. лева от здравните осигуровки на българите.
15. Докато болниците в страната задлъжняват с милиони, НЗОК определя и планира колко инфаркта да се случат…
16. При управлението на ГЕРБ управителят на НЗОК Пламен Цеков влезе в историята на 41-то НС като прокарал лобистка наркопоправка в Държавен вестник.
17. Предшестващата Пламен Цеков д-р Неда Нешева раздаде на себе и приближените си чиновници от НЗОК колосални бонуси на фона на криза, замразени заплати и пенсии.
18. ГЕРБ назначи на поста външен министър Румяна Желева, която впоследствие се провали и като кандидат за еврокомисар от България.19. Министър Николай Младенов организира и лично участва в скандални срещи с външни министри от балканските страни, за да обсъжда трета страна – Македония. Това доведе до блокиране на двустранните отношения между София и Скопие и до паническата визита на Борисов в Македония дни преди да подаде оставка.gerb
20. Министър Николай Младенов започна “реформа в самото ведомство”, целяща изгонването на дипломати с агентурно минало.
21. През есента на 2010 г. министър Николай Младенов проспа един важен факт – отказът на страната ни да бъде приета в Шенген. Така приоритетът, според изказванията на Бойко Борисов през 2010 и 2011 г. (влизането на България в Шенген) вече не е приоритет.
22. Министър Николай Младенов си позволи поредица от лобистки срещи с ционистки организации.

23. ГЕРБ смени мението си по отношение на АЕЦ “Белене” няколко пъти и в края на краищата за дълго зачерта България като надежден партньор.
24. НЕК натрупа няколко милиарди задължения, които ще се плащат от потребителите.
25. През 2009 г. фотоволтаичните паркове в страната възлизат на обща мощност 7.9 МВт. В края на 2012 г. те са вече 864 МВТ – над 100 пъти повече.
26. Бюджетът на БАН беше значително намален. Същото се отнася и до Фонд “Научни изследвания”. Последната конкурсна сесия на фонда предизвика поредица от протести и доведе до оставката на Сергей Игнатов.
27. Състоянието на Съдебната система по време на управлението на ГЕРБ ще бъде запомнено като серия от скандали, съмнения за ключови назначения по високите етажи и намеса на изпълнителната власт.
28. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подложи на коментар конкретни съдии, а пред ВСС се проведе безпрецедентен протест на магистрати.
29. Главният прокурор бе избран по процедурни правила, които предизвикаха много спорове.
30. Катастрофален избор на членове в Конституционния съд – скандалът с Венета Марковска и Гугушева.
31. Вежди Рашидов уволни директорката на гимназията по изящни изкуства Мария Ландова, известният режисьор Станимир Трифонов като директор на Студия “Време” (последното е пред фалит и вероятно ще бъде продадено), директорът на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова.
32. Чувствително бе намалена допълващата субсидия през общинските бюджети за издръжка на читалищата, а през 2012 г. такава въобще не е давана. До 2009 г. тя е 6 000 000 лева.33. Не се дават средства за набавяне на нова българска литература и периодика.
34. филмовата индустрия не получава държавното подпомагане, както е по закон.
35. Сценичните изкуства – музика и драма – вегетират в областните градове.
36. Мнозинството в НС прие редица вредни за обикновените граждани и обслужващи олигархията лобистки закони.
37. Депутатите от ГЕРБ винаги присъстваха и гласуваха мълчаливо в НС.
38. По време на управлението на ГЕРБ медиите се превърха в техни слуги.
39. Българите смятат, че нямат бъдеще в България.

Източник:worldtodaybg.com