Учени са се натъкнали на огромно находище от метан под Черно море

Залежите се намират в българската част на водния басейн и по груби сметки на експертите, ако се запази сегашното ниво на потребление, могат да решат проблемите на страната за следващите 400 години, пишат от вестник “Преса”. Откритото находище на метан, от който може да се придобие природен газ, е едно от най-богатите не само на Балкасния полустров, а в целия свят, смятат експертите. И допълват, че за тези залежи се знае отдавна, но до момента е липсвала необходимата модерна технология за извличане на синьото гориво.gaz

Този въпрос обаче е на път да бъде разрешен. Според директора на Института по океанология доц. Атанас Палазов добиването на метан вече не е проблем, тъй като миналата седмица японски учени, с помощта на модерни технологии, са се справили успешно с тази задача. Този факт определено е заинтересувал много държави, сред които Турция, Украйна, Германия и САЩ. Доцент Палазов допълни, че в момента се правят изчисления на евентуалната цена за използването на подобна технология и у нас, която значително би намалила цените за природния газ, а от там и сметките за потребление.

Новината за това обаче беше посрещната по различен начин от хората. Докато една част от тях се радвата и възлагат надежди въпросните залежи и нови технологии да помогнат на страната да излезе от кризата, има и такива, които са скептично настроени към откритието. “Ясно е, че ние нищо няма да видим от този газ, политиците отново ще го дадат на някоя чужда страна” са част от мненията на потребителите.

Източник:razkritia.com