Фирмите само сменят етикета и продават развалени продукти за пресни.

На скандална практика се натъкнаха инспектори от Агенцията по безопасност на храните. Оказва се, че в магазините и големите вериги за хранителни стоки масово се продават храни с отдавна изтекъл срок на годност. Купувачите обаче няма как да разберат за това, тъй като етикетът на стоката е подменен и на пръв поглед изглежда, че всичко е наред, алармират от вестник “Всеки ден”.

Едва при отварянето на продукта вкъщи клиентът разбира, че е бил измамен. В подобни случаи вина носи фирмата-производител. Масова практика е компаниите да пробутват остарелите си стоки, за да не отчитат загуби. Смяната на етикета с нов е най-лесния начин за това. Друг, често срещан трик, е цялостното препакетиране на продукта, в случай, че той изцяло е загубил търговския си вид.meso

Третият вариант е цялостна промяна на продукта чрез пълното му преработване. Така например от развалено мляко се правят извара и сирене. Преди няколко дена в Ловешко избухна именно такъв скандал – при рутинна проверка беше установено огромно количество алфатоксини в марка сирене. Алфатоксините са канцерогенни и се предизвикват от плесен в разваленото прясно мляко.

Вследствие на проверката, на фирмата беше наложена глоба, а сиренето беше изтеглено от пазара.

Източник:razkritia.com