От следващата учебна година в 15 висши училища ще се плаща повече за обучение

Проектът с новите цени за обучение във ВУЗ предвижда сериозно вдигане на цените за всички специалности от началото на учебната 2013/2014 година. Според проекта таксите за някои от специалностите ще се вдигнат с над 100 лева, научи вестник “Монитор”.

Естествено, най-голямо ще е увеличението в най-желания икономически университет – УНСС. Икономическите и политически специалности в него поскъпват с максималната предвидена възможност – 116 лева. Така за икономика от догодина ще се плаща 462 лева, вместо досегашните 346, а за “Политология” и “Социология” – 670 вместо досегашните 554 лева.vuz

В Техническия университет в София поскъпването също е значително – с 90 лева на година за всички специалности.
Очаквано, едни от най-скъпите специалности също търпят промяна. С 50 лева скача обучението в НАТФИЗ, Музикалната академия и Художествената академия.

Доста по-скромно е увеличението на таксите във Великотърновския и Варненския университети. Във Варна икономиката поскъпва със скромните 20 лева до 320 лева на година, а информатиката – с 40. С толкова е и увеличението на педагогическите и икономическите специалности във Велико Търново.

Най-малък е скокът в таксите за Академията в Свищов – едва 10 лева. Този факт за пореден път затвърди слуховете, че след многобройните скандали за корупция в учебното заведение през последните години от него се наблюдава сериозен отлив на студенти. Поради тази причина ректорът на ВУЗ-а прави всичко възможно, за да привлече повече зрелостници.

Таксите в Софийския университет и медицинските ВУЗ-ве остават непроменени.

Източник:razkritia.com