paveta

Паветата в София може скоро да отидат в историята. Настилката, която е положена върху голяма част от възловите булеварди още в края на XIX век, ще бъде подменена с асфалт, пише „Монитор“. Такава ще е съдбата на едрия калдъръм от бул. „Прага” и на каменните блокчета по бул. „Монтевидео”. Тези шосета ще се ремонтират догодина.

Асфалт вместо павета ще има и по бул. „Дондуков” в участъците, в които се движат автомобили. Паважът ще изчезне и от улиците „Богатица”, „Кумата”, „Нарцис”. Освен това калдъръм няма да има и по бул. „Овча купел” от ул. „Житница” до бул. „Президент Линкълн”, и от бул. „Президент Линкълн“ до бул. „Цар Борис III”. Асфалт ще залее и бул. „Шипченски проход” и неговото продължение ­ ул. „Искърско шосе”.

Паветата са здрави, но пръстта под тях се е надигнала и улиците са станали на вълни. Това създава опасност за катастрофи и причинява замърсяване на въздуха с прах. През миналото лято при ремонта на бул. „Драган Цанков” паважът беше

изваден и откаран на склад, а новите платна са от асфалт.

Един от символите на София ­ жълтите павета, обаче ще останат, защото порцелановите блокчета са част от културното наследство.

Няколко са причините, поради които Столична община е решила да махне паважа от булевардите. Едната е, че шофьорите намаляват скоростта на движение и това води до забавяне на градския транспорт, обясни зам.-кметът Любомир Христов. Като се положи асфалт, движението ще е по-бързо и автомобилите ще вдигат по-малко шум. Трудната поддръжка е вторият мотив за пенсионирането на паветата. „Старите майстори си отиват, а младите нямат умения да ги редят добре”, обясни Христов.

За пълната промяна на шосетата в София общината води преговори за нов заем от ЕИБ от 50 млн. евро. С парите ще се ремонтират 20 от големите булеварди. Сред тях са „Цариградско шосе”, „Сливница”, „Арсеналски”, „Тодор Каблешков”, „Никола Мушанов”, „Раковски”, „Козлодуй” и др. Работата ще започне през пролетта, а до края на 2015 г. всички проекти трябва да бъдат приключени. С част от парите се планира и строежът на кръстовище на две нива при Лъвов мост.

Паветата от столичните улици се пазят под ключ в таен склад. В момента стотици хиляди от тях се съхраняват в квартал Враждебна. Там са паветата от ул. „Пиротска”, които бяха заменени с по-големи преди години. На същото място се складират и стари плочи от тротоари, бордюри и други интересни настилки от миналото на София. След време калдъръмът ще се използва при ремонт на малки централни улички в столицата по проект за възстановяване на автентичния им вид, който ще се прави след 2014 година.

Бунт остави паветата по старата софийска улица „Цар Иван Асен II” неотдавна. Опитите трасето да се покрие с асфалт, а древната настилка да бъде изтръгната, срещнаха отпора на махалата. Проблемът започна, след като „Софийска вода” започна да подменя водопроводната мрежа и по план след ремонта трябваше да се подмени и настилката. Проектът предвиждаше паветата да останат само в зоната за паркиране, а платното за движение да бъде асфалтирано. Срещу това

решение обаче въстанаха над 6000 души във Facebook, а още 1500 сложиха парафи в подписка. Това принуди Столичната община да остави сиенитовите павета по една от най-старите столични улици.

източник: dnes.bg