След оттеглянето на папа Бенедикт XVI Римо-католическата църква трябва да избере неговия заместник

Въпреки, че процедурата по избора е тайна, в медийното пространство вече се въртят спекулации около имената на кардиналите, измежду които ще бъде избран новият глава на Римо-католическата църква.

Един от най-големите фаворити за поста е кардинал Питър Търксън, който в момента е шеф на Ватиканското бюро за мир и справедливост и един от най-близките хора на Бенедикт XVI. papaПроизходът му е допълнителен плюс към евентуалната му кандидатура. Търксън е от Гана и нищо чудно в опита си да поизлъска имиджа си, опетнен от множество скандали през последните години, Ватикана да избере именно африканец за поста. По този начин Рим поне малко ще повъзвърне имиджа си на институция, в която липсва дискриминация. В този аспект, кардинал Робърт Сара от Гвинея също е често споменавано име като бъдещ папа. Предимство за него е фактът, че е учил в Рим.

Аржентинският кардинал Леонардо Сандри също е спряган за един от възможните кандидати. Той на 69 години и бил шеф на кабинета както на настоящия, така и на предишния папа Йоан Павел II. В момента е начело на Конгрегацията на източните църкви в Рим.

Архиепископът на Милано – кардинал Анджело Скола е определян като най-подходящия за папския престол. Интелигентното му излъчване и способността му да общува с лекота с хората и медиите го превръщат в идеалната фигура на бащата на католиците. Сериозна спънка пред него обаче е изтеклата преди време в Уикилийкс информация, че именно Скола стои начело на заговор за убийството на Бенедикт XVI. И въпреки, че самият папа тогава публично обяви, че не се съмнява в невинността на кардинала, подобно петно от подозрение не би подхождало на един бъдещ папа.Съветът на кардиналите ще се събере още утре, за да бъдат обсъдени възможните кандидатури за височайшия пост. Причината за това бързане е фактът, че католическият Великден е след по-малко от месец – на 31-ви Март, а честванията ще започнат още на 24-ти този месец. Папата е най-важната фигура по време на тържествата и до тогава Съветът на кардиналите трябва да е излязъл с единодушно решение по въпроса за новия папа.

Източник:razkritia.com