Оказва се, че родното ни бяло саламурено сирене, с което се гордеем като национален продукт, е всъщност … унгарско.

Шокиращо разкритие показа какво българско сирене ядем. Оказва се, че един от най-емблематичните продукти, с които се гордеем като национално производство, и което слагаме редовно на трапезата си – бялото саламурено сирене, всъщност не е българско. То се прави от унгарско мляко, съобщи новината БЛИЦ.

Сензационната новина, че родното ни  бяло саламурено сирене се прави от чуждо мляко лъсна след като стана ясно, че унгарската суровина е значително по-евтина от млякото родно производство. Освен от Унгария, българските производители внасят бялата течност и от Германия.

По думите на Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България, цитирани от „Стандарт”, цената на литър българско мляко се изкупува за 0,55 лева, което всъщност е доста по-ниска от себестойността на продукта.sirene

Мандрите предпочитат да изкупуват по-евтинотомляко от чужбина, вместо да търгуват с местните производители. За да издържат на ниските цени, млекопроизводителите от Германия и Унгария получават огромни държавни субсидии. Именно този факт позволява цената на млякото да е значително по-ниска от тази в България. А наред с това, допълни Синапов, и количествата, произведени в тези страни, са значително по-големи и могат да задоволят изискванията както на местния им пазар, така и да изнасят.

Друг фактор, който се отразява на местните производители, е спазването на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След като тя беше отменена цената на суровината спадна значително надолу, а фуражите са много по-скъпи.

От:Калинка Петрова                  Източник:chudesa.net