Търговците често ни подвеждат с този знак!

Напоследък, българинът сякаш все повече предпочита да пазарува в големите търговски вериги, които предлагат голямо разнообразие от стоки.

Замисляли ли сте се обаче дали всичко, което пише на етикетите е истина?
Специалисти заострят вниманието, че в нередки случаи именно големите търговски вериги мамят сериозно своите многобройни клиенти, изписвайки на етикетите на стоките, че са биопродукти, без това да е вярно.

market

А проблемът с евтините храни става все по-сериозен – в тях се влагат все повече пестициди и химически торове, които както знаете са много вредни за организма.

Измамата с така наречените биопродукти носи печалба на търговците между 300 и 400%. Вестник „Телеграф” отбелязва, че в нередки случаи се предлагат екоментета с отличителното зелено листо. Това, че цената им е два-три пъти по-висока от тази на останалите продукти в никакъв случай не ги превръща в био.
Най-често се злоупотребява с портокалите, които се закупуват на цена от един лев на борсата, а опаковани като биопродукти се продават на четири пъти по-висока цена, посочва Ели Илиева от Българска асоциация “Биопродукти”.

Тя подчертава, че се е случвало да се злоупотребява и с вносно мляко от неизвестна марка, което също бива посочено като биопродукт, поставяйки му зеленото листо на опаковката.
Поставяйки дадения продукт на отличителния щанд, търговците често подвеждат потребителите.

Източник:razkritia.com