FOLK

Чалгата процъфтява, а изкуството замира

След като по-рано днес стана ясно, че Европейският съюз налива пари в чалга индустрията у нас, се навдигна сериозна вълна на недоволство.

Както Правда.бг писа Пайнер Медиа ООД успя да спечели проект по оперативна програма “Развитие и конкурентоспособност на българската икономика”.
Благодарение на този проект, фирмата ще влее свежи пари в чалгата в размер на близо два милиона лева, пише komentator.bg.
Ако трябва да сме точни, Европейския съюз ще финансира чалга индустрията със сумата от 1.6 милиона лева.

Поради този факт, известният театрален режисьор Теди Москов призова всички артисти в българските театри, опери и концертни зали да излязат на протест срещу „чалгализацията” на страната.
Ако до сега е звучала чалга във всяко второ заведение и в преобладаваща част от возилата на Градски транспорт, то със сигурност не е далеч времето, в което тези ритми ще се носят от всеки ъгъл в страната.

Най-фрапиращото в целия този случай е, че проектът е спечелен с благословията на държавата, която ще влее 287 хиляди лева в чалга индустрията под формата на съфинансиране.

 

Апелът на Теди Москов бе подкрепен от редица известни личности от различни сфери на българското изкуство, което както знаем от доста години насам се лъкатуши между живота и смъртта.

От своя страна министърът по еврофондовете Томислав Дончев обеща, че ще разпореди по случая задължително да бъде извършена проверка.

източник: pravda.bg