Още утре президентът Росен Плевнелиев стартира консултации за съставяне на кабинет с всички парламентарно представени партии. Това обяви държавният глава в специално изявление, след като по-рано парламентът гласува оставката на Кабинета „Борисов“.

Той поясни, че консултациите ще се проведат с всички парламентарно представени партии наведнъж, за да няма съмнения за задкулисни договорки на „Дондуков 2“. След това в първия ден на следващата седмица той ще връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила в НС.plevneliev

„В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те откажат, го връчвам на втория, на третия и така нататък“, обяви Плевнелиев, според когото в ситуация на криза трябва да се действа бързо.

 

„Настоявам политическите партии в този парламент да не абдикират от своите отговорности пред гражданите и да продължат работата си. Разпускането на Народното събрание означава да отложим голяма част от проблемите, които изкараха българските граждани на улицата“, призова ги държавният глава.

Ако парламентарно представените партии върнат мандата, каквито заявки вече дадоха всички, Плевнелиев заяви, че има готовност да сформира служебен кабинет, а предсрочните избори трябва да бъдат организирани на възможно най-ранната дата – „това е единственото справедливо и отговорно решение“.

„Служебното правителство може да работи без парламент, но има ограничени правомощия. Ако всички възможности са изчерпани, аз ще изпълня правомощията си и ще съставя служебно правителство бързо и отговорно“, посочи държавният глава.

Той ще обяви задачите на бъдещия служебен кабинет публично, като най-важната от тях е да организира провеждането на парламентарни избори – демократично и по възможно най-бързия начин.

Президентът ще настоява в рамките на този служебен кабинет да се състави обществен съвет, в който да участват граждани, синдикати и представители на протестиращите.

 

Росен Плевнелиев призова всички партийни лидери да се обърнат към симпатизантите си с апел да опазят обществения ред и да се въздържат от провокации.

„Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство. Никой няма да спечели от това“, изтъкна държавният глава.

Източник:inews.bg