За всеки ден  в килията, 25-годишен студент ще получи по $810 000

На пръв поглед случаят с 25-годишния студент е потвърждение на максимата, че “в затвора се става човек”. Той обаче не е научил тайната на скрито съкровище, както граф Монте Кристо, нито е получил достъп до банкова сметка на Кайманите.Във вторник съдът в Сан Диего, Калифорния, постанови да се изплатят на американски студент 4,1 млн долара, като обезщетение за грешка на наркоченгетата, съобщава huffingtonpost.com.

Студент от калифорнийския университет престоя почти 5 дни в единична килия без прозорци, без храна и вода, забравен от разсеяни служители на Управлението за борба с наркотиците DEA.

25-годишният Даниел Чонг просто искал да си купи “трева”, но попаднал на полицейска акция срещу наркодилъри и се озовал в ареста през април миналата година.

zat

След разпита, получил уверения, че ще бъде веднага освободен. По непонятни и досега причини Даниел е окован в белезници и заключен в тъмна килия 3 на 5 крачки, без прозорец, без храна, вода и тоалетна. В тези нечовешки условия той прекарал 4 денонощия и половина, и за да оцелее, пиел собствената си урина.

В началото студентът не се притеснявал и мисълта, че е забравен, му се струвала невероятна. Работното време на служителите приключило и през уикенда никой не се появил. На молбите за помощ отвръщала само гробната тишина в пустата сграда на ДЕА. Даниел изгубил мярка за времето и  започнал да халюцинира. Отчаян, със сетни сили опитал да издълбае “Sorry Mom” с парче стъкло от очилата си, но стигнал само до “S”, когато силите го напуснали.

На петия ден полицаите били шокирани, когато го намерили в килията, изтощен до смърт и омазан във фекалии. Студентът прекарал доста време в болница, докато си върне физическото и психично здраве.

Едногодишните съдебни баталии приключиха на 30 юли с решението,  за всеки ден в килията, студентът да получи по $820 000. Разбира се, от сумата $4,1 млн. адвокатите вземат 20%, но все пак, да оцелееш в такива условия 5 дни и да станеш милионер, е истинско чудо.

Източник:chudesa.net