Много кучета са били ранявани, убивани или са успели да избягат, докато са били на грууминг. Животните се обработват набързо и често небрежно в някои от салоните. Приоритет на тези салони е печалбата. Чудесно е, ако имате наблизо салон, на който можете да се доверите за редовния грууминг на вашия домашен любимец, но ако това е мъчение и за двама ви, по-добре опитайте у дома, където кучето се чувства най-добре.

Ето какво трябва да спазвате

  1. Редовно се грижете.

Имате ли дълга коса? Представете си, ако отлагате измиването и разресването в продължение на седмици или дори месеци Някои кучета могат да развият болезнени спластявания и кожни проблеми, които може да не забележите веднага. Други породи изискват редовна поддръжка. Ноктите на кучетата също трябва да се подрязват редовно.

  1. Бъдете търпеливи.

Кучетата могат да усетят стреса ви, затова се уверете, че сте спокойни и сте отделили достатъчно време за сесията. Движете се бавно и обръщайте специално внимание на това, което правите и реакцията на кучето. Внимавайте за признаци на стрес. Бъдете изключително предпазливи, когато използвате ножици за козина и за нокти. Ако вашето куче има навика да се паникьосва и няма да стои неподвижно, опитайте се да го пешите по-често, като веднъж седмично. Когато режете ноктите на кучето си, режете няколко наведнъж, ако е необходимо. И не забравяйте да дадете много похвали, ласки и лакомства.

  1. Изберете безопасно, добре осветено място за оформяне.

Трябва да можете да виждате какво правите и също да имате безопасна, неплъзгаща се повърхност. Не вързвайте кучетата си по време на оформянето – това може да доведе до ужасни инциденти.

  1. Използвайте подходящо оборудване за подстригване на кучета.

Като говорим за четкане, използвате ли правилната четка? В зависимост от козината и типа на вашето куче може да е необходима специална четка. Проучете онлайн или попитайте вашия ветеринарен лекар какъв тип четка е най-подходяща за козината на вашето куче. По същия начин се уверете, че ножиците за нокти, ножиците за козината, машинката за подстригване и др. са висококачествени и подходящи за вашето куче.

  1. Бъдете внимателни -дългата козина или двойното космено покритие изискват голяма поддръжка.
  2. Знайте границите си.

Въпреки вашите добри намерения и най-добри усилия, вашето куче все още може да откаже да стои спокойно и да неподвижно по време на оформянето. Ако това се случи, помислете дали да не помолите приятел, който да ви помогне по време на фризирането.

Какво не трябва да правим

  1. Не бързайте.
  2. Не ограничавайте кучето, като хващате кожата му.

Това, както и връзването, никога не трябва да се използва по време на грууминга.

  1. Не използвайте ароматен шампоан.

Парфюмираните продукти за баня могат да дразнят чувствителната кожа и носа на кучетата. Изберете шампоан без аромат.

  1. Не къпете кучето си твърде често.

Уверете се, че къпането се провежда в топла обстановка, тъй като къпането в студено време може да доведе до спадане на телесната температура на кучето. Винаги изсушавайте кучето си.

  1. Не стресирайте кучето си, като се опитвате да направите твърде много наведнъж.

Правете всичко на малки порции, за да не се стресира кучето излишно.

  1. Не отрязвайте ноктите твърде късо.

Подрязването на ноктите твърде късо е болезнено и може да раздразни дори най-спокойното кученце. Ноктите на кучетата съдържат кръвоносни съдове и  бързо може да доведе до много кървене и болка.

  1. Не използвайте ножици за нокти с предпазител.

Някои кучешки ножици са снабдени с предпазител, предназначен да предотвратява прекаленото подстригване, но недостатъкът им е, че те ще блокират вашата видимост.

  1. Не забравяйте да почистите ушите на кучето си.
  2. Не пренебрегвайте инструментите си за подстригване.

Ножовете за подстригване на ноктите на краката също трябва да се заточват редовно и да се сменят поне на