Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че е най-добре предсрочните избори за депутати да се проведат през май догодина заедно с вота за евродепутати.

„Те (управляващите БСП и ДПС – бел.ред.) трябва да обявят дата за предсрочни избори, за да се успокои обществото, но вече и октомври, ноември е късно, през май ще има евроизбори, ще се харчат пари, така че да е веднъж“, предложи той в кулоарите на парламента.

Според него обаче тогава политиците трябва да приемат резултатите, защото ако се отиде през есента на следващата година отново на избори, държавата ще фалира.

„Аз съм твърдо „за“ колкото се може по-бързо да има избори, но те протакаха умишлено и ето че още няма точка за Изборен кодекс в програмата на парламента и заради това предлагаме да няма отпуска и още в понеделник за започнем работа по него и до края на август да го приемем, за да имат сигурност избирателите, че ако има предсрочни избори, те ще бъдат такива, каквито им се иска“, настоя експремиерът. 

Той предупреди, че има реална опасност България да последва примера на Гърция и да изпаднем в рецесия.

„Това е планът „Орешарски“, защото много бързо ще се вдигне дългът. С тези си мерки ще накарат всяко следващото правителство да взима нови заеми и ние взимахме, но за да строим, заради това имаше рекордни пари в здравеопазването, имаше и за вдигане на пенсиите. Ако взимат заем за електронно правителство, ще тичам на трибуната да ги подкрепя, защото хората ще са по-добре, ако е за инфраструктура, с две ръце ще ги подкрепя“, отбеляза Борисов.

Според него обаче правителство иска да вземе 1 милиард заем, за да го сложи в резерва, което не се налага.

Бившият премиер за сетен път отрече неговото правителство да е взимало огромни заеми.bb

„Не спират да говорят глупости. Една лъжа за 800 милиона кредит не спират да я повтарят 100 пъти. Знае се, че 45 дни след като дадохме тези пари на зърнопроизводителите, Брюксел ни ги възстанови“, обясни той.

От резерва са били взимани пари за увеличението на пенсиите и за националното съфинансиране по големи инфраструктурни проекти като „Дунав мост“ 2,  магистралите „Марица“ и „Хемус“.

„Тези пари трябваше да дойдат отнякъде, за да им е по-лесно на хората, но сега хвърлят вината върху нас, разбирам ги, това е политика“, коментира Борисов.

Той за пореден път упрекна управляващите, че са докарали страната до това положение заради настояването им за предсрочни избори през февруари.

„Колкото пъти, когато съм говорил за предсрочни избори, българите трябва да знаят какво струват те, както и референдумът за АЕЦ „Белене“ – абсолютно грешни пари, сега казват: „Много понижени резултати“, ами то е разбираемо всички администрации чакат кой ще дойде, сменят шефове на държавни дружества, през това време те не работят и заради това парите са им толкова малко и няма да станат повече, защото и бизнесът е блокиран, чака мерки, решения и то времето си минава.

Затова ако се правят избори, а трябва да са предсрочни, най-добре е обществото да е удовлетворено от тях и каквито и да са резултатите, политическите лидери трябва да осъзнаят, че зад всяка партия стоят избиратели и както ни подредят – първа, втора, трябва да се съобразим с този вот, защото той удря по джоба на всички нас“, обобщи Бойко Борисов.

Накрая той отрече, че неговите депутати се готвят масово да ходят на море.

„Да видим колко ще отидат на Евксиноград и на правителствените резиденции, ние като бяхме на власт само червените депутатите бяха на Евксиноград, тази манипулация вече започва да не ми харесва“, завърши лидерът на ГЕРБ.

Източник:dnes.bg