Ако сте един от многото хора, които страдат от мигрена, третото най-разпространено заболяване в света, тогава вероятно ще ви е полезно да научите кое може да провокира болката, споделят от napodiuma.com.

Въпреки че не са проведени много проучвания за това какво можете да направите, за да предотвратите проявата на мигрената, ново проучване, публикувано в The American Journal of Medicine, направи голяма стъпка към определяне на главен провокатор на мигрената: кофеинът.

В продължение на шест седмици изследователи от медицинския център на Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън, Масачузетс, изследвали 98 лица, склонни към епизодични мигрени, за да видят как им се отразява приема на кофеин. Всяка сутрин и вечер всеки участник в проучването попълвал запис в електронен дневник, в който подробно описва колко кофеин е изпил, фактори на начина на живот, кога се е появило главоболието, как се е чувствал и колко е продължило.

Интересното е, че резултатите показват, че консумацията на една или две чаши кафе на ден не увеличава мигрената. Въпреки това, след като участниците получаваха трета порция, вероятността от мигрена този ден или на следващия ден се увеличава.

„Докато някои потенциални задействания, като липса на сън, могат само да увеличат риска от мигрена, ролята на кофеина е особено сложна, тъй като може да предизвика атака, но и да помогне за контролиране на симптомите“, каза водещият автор на проучването Елизабет Мостофски, ScD.

Странно е, че лекарствата срещу мигрена, които се продават без рецепта, съдържат кофеин, за да помогнат на страдащите да смекчат болката. „При случайна употреба кофеинът може да осигури минимално облекчаване на острото главоболие, както и характерното му удовлетворяващо чувство на бодрост и енергичност“, споделя Американската фондация за мигрена, която предупреждава за риска от зависимост от кофеин.

Въпреки че са необходими повече изследвания за връзката между кофеина и мигрените, ако сте страдащ от мигрена, можете да се насладите на чаша кафе или две сутрин, без да се притеснявате, че ще предизвикате ужасно главоболие. Просто помислете два пъти, преди да посегнете към третата си чаша!