obama

Война ще има – след ден, седмица или месец, заяви президентът на САЩ Барак Обама в специално изявление за Сирия в 17,15 ч. по Гринуич (20,15 ч. българско време). За речта му съобщи АФП като се позова на сътрудник на Белия дом. Съобщението беше направено, след като президентът заседава повече от 2 часа със съветниците си по националната сигурност.

Държавният глава на САЩ бе категоричен, че кръвопролитията в Сирия и геноцидът срещу мирното население трябва да бъдат спрени. В кратката си реч президентът направи резюме на ситуацията в Сирия и обоснова защо се налага военна намеса на великите сили. Обама подчерта, че САЩ ще направят своя решителен удар независимо дали бъдат подкрепени от останалите страни в НАТО и че са готови да действат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Д

ържавният глава се обърна към Конгреса на САЩ с молба да бъде подкрепен в усилията му са регулиране на сирийската криза и своевременната намеса срещу продължаващото кръвопролитие на гражданската война.

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка“, каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, съобщи АФП. „Сирийската армия е напълно готова, пръстът й е на спусъка, готова да посрещне всяка трудност и сценарии, който те искат да реализират“, заяви той, прочитайки изявление по телевизията.

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия пристигнаха в Холандия, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (OIAC), предаде АФП.

Самолетът им се приземи в 15 ч. по Гринуич (18 ч. бълг. време) на летището на Ротердам. Говорителят на организацията Майкъл Луън обясни, че взетите от Сирия проби ще бъдат разпределени в половин дузина лаборатории по света в страни, които не са политически ангажирани със сирийската криза.

Всяка проба – била тя от почвата, водата или от кръв – ще бъде разделена на две и всяка част, – и изпратена в различна лаборатория, за да бъдат резултатите надеждни, което според Майкъл Луън ще отнеме най-малко две седмици.

Според Вашингтон 1429 души, от които 426 деца са загинали при химическа атака, отговорността, за която САЩ хвърлят на сирийския режим.

източник: trud.bg