Държавният департамент на САЩ представи доклада си за 2013 г., който засяга религиозните свободи в света

В частта, засягаща България, ясно се казва, че в страната ни продължава да има огромна дискриминация, нетолерантност и тормоз спрямо определени религиозни групи, антисемитизъм и вандалски прояви срещу джамии и храмове на други вероизповедания.

Става ясно, че американското посолство в София периодично е осъществявало различни срещи между представители на властта и различни религиозни лидери, чиято цел е била да се създаде диалог между тях.

amerika

В доклада се описва и религиозното разнообразие в страната, което включва освен традиционното православие и още 115 религиозни формации.

Документът съдържа още информация, която е свързана със сигнали на мюсюлмански лидери, които заявяват, че мюфтии и имами са тормозени и унижавани перманентно от службите за сигурност, както и от някои партии с подчертано националистическа насоченост, сред които Атака, ВМРО и Национален фронт за спасението на България.

Държавният департамент заявява още, че „Свидетели на Йехова”, мормонската църква и някои други религиозни формации са подлагани на дискриминация от местните общински власти, които не зачитат религиозните свободи в страната.
Споменават се също така и конкретни инциденти с религиозен характер, оплаквания на мюсюлмански и юдейски духовници, вандалски прояви срещу различни паметници в цялата страна и други.

Източник:razkritia.com