teacher-tablet

Държавната субсидия да бъде насочена към младите учители. В преговори сме да осигурим социални пакети и стимули за кариерно издигане за учителите каза проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

За ранното профилиране в училищата, министърът каза, че това помага много на децата да видят реално различните професии, да получат основна подготовка и да се ориентират по-лесно към коя професия да се насочат след време.

„Аз се надявам, че не трябва да има практика с допълнителна подготовка, чрез частни уроци, постепенно тази практика трябва да отпада. Когато мотивираме учителите няма да има нужда от тези допълнителни уроци.

Трябва да има равен достъп на всички деца до качествено образование, трябва всички учители да са ефективни. Ако има желание за това средства ще се намерят“, обясни министърът.

„Целодневно обучение е осигурено до 4-ти клас, в средищните училища и до 8-ми клас, но и след това няма такава нужда от занималня. Трябва да бъде оптимизиран така учебният процес, че да може да се осигури целодневното обучение. Има едно неправилно разпределение на местата в различните училища, но затова ние трябва да се стремим да регулираме занималните. Да стигнем до идеалния вариант е много трудно. Ние трябва да убедим родителите, че всяко училище е престижно и ефективно. Целта ни е да се приравнят качествата на образованието във всички училища“, коментира Клисарова.

Ако искаме да задържим учениците в клас и да подобрим качеството на обучение, министерството обмисля идеята да оборудва училищата с модерна техника като таблети и мобилен интернет“, за да могат децата да са в крак с технологиите. „Нека имаме една спокойна учебна година, всеки да е удовлетворен и децата да получат много знания“, пожела министърът на образованието на децата по случай първия учебен ден.

източник: infoobzor.net