Аз много искам да има помак в ДАНС, аз просто искам и ще се боря за това“, заяви пред bTV депутатът от ДПС Ахмед Башев.

На 24 септември той обяви, че шефът на РПУ-Гърмен ще бъде помак, а „скоро и в ДАНС ще заработят помаци – това ви го обещаваме и ще го реализираме“.

Начело на полицията в общината наистина бе поставен помак. Тогава Башев заяви, че това е политиката на кабинета „Орешарски“ – етническите малцинства да бъдат интегрирани в държавата.

Изказването му през септември предизвика редица коментари, включително за дискриминация, ресорната комисия обаче не го е потърсила по случая, разкри самият той, тъй като не бил нарушил ничии права.ahmed

„Тогава казах, че тази дума (помак – бел. ред.) хората я използват помежду си, но не за обидни квалификации, използват я меко, за да покажат, че те са от тази религиозна общност“, обясни днес пред bTV Ахмед Башев.

Изказването му бе по повод учредяванеТо на партия с абревиатура „ПОМАК“.

Според него обаче самата общност на помаците няма никаква необходимост от тази партия и има партия, която да защитава техните права и свободи – ДПС.

„Когато държавата ни се раздира от омраза и ксенофобия, нямаме нужда от партии като тази, още повече с такова провокативно име. За да тръгнеш да правиш партия, трябва да си сложил най-малкото две тухли за обществото, да те припознаят“, посочи Башев.

Той попита къде ще бъде структурирана тази партия и сам си отговори: „В Гоце Делчев няма такава необходимост. Аз познавам хората и твърдя, че няма такава необходимост. Бил съм 14 години кмет. Такава партия там не може да се структурира, може би в някакво кафене извън Гърмен и да просъществува толкова колкото „Горда България“. Помашката общност не иска допълнително да насажда омраза в българското общество. Това е провокация, която продължава да разделя“.

Източник:24chasa.bg