Минимум 15 процента по-скъп Великден от миналогодишния се очертава на база поскъпването на основните продукти, които българинът слага на трапезата си за празника. В интервю за Дарик председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев коментира, че се надява служебната власт да успее да убеди търговците в големите вериги да не поставят големи надценки на продуктите за празницитe.

Засега пазарът е много спокоен и даже индексът на тържищните цени върви надолу, но очакванията са, че с приближаването на празниците, в последните няколко дни най-вероятно ще има опити за спекулативно вдигане на цените, каза Едуард Стойчев.welikdenЛошата новина е, че е много похвално желанието и намерението на служебния министър на земеделието и министъра на икономиката да задържат цените. Но ако сравним 22 април 2013-а с 22 април 2012-а има много сериозно поскъпване на основни хранителни продукти и реално погледнато, средностатистически ако пресметнем, не очаквам да има по-малко от минимум 15 на сто разлика спрямо миналата година“, прогнозира председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Основните продукти, които се харчат по Великден като месо, зеленчуци и местни произведения са осезателно по-скъпи, отколкото миналата година, допълни той. Добра новина е, че стабилно се държи цената на едро на яйцата – 19 стотинки за брой, толкова, колкото е била миналата година преди големия пик. Малко по-евтина е захарта и оранжерийните краставици и домати. Картофите обаче са със 70 процента по-скъпи, а зелените салати са поскъпнали вече с 50 на сто спрямо миналата година. „Дано кошницата, да е по-скъпа с 15 процента, а най-вероятно ще отиде и по-нагоре. Всичко зависи от това какво ще се случи с агнешкото месо, което ще е основното на нашата трапеза“, каза Стойчев, допълвайки, че засега там нещата са под контрол.

По думите му в момента има достатъчно български агнета, а гръцкият пазар като основен консуматор няма да изкупи такива големи количества, както през други години, така че стоката ще остане в България и би трябвало да се реализира на родния пазар. Засега цената на агнешкото месо се движи между 12 и 14 лева за килограм.

Източник:petel.bg