Три пъти  акушерки обърквали бебета в горнооряховското АГ отделение. Грешките излязоха наяве, след като една от изписаните майки – Вероника, преди няколко дни разпозна, че и дават чуждо бебе, а малката Виктория се оказала в ръцете на друга майка.

Акушерките уж внимавали за номерцата на детските легла, но ставали грешки и по време на часовете за кърмене. Оказало се, че на три пъти Вероника от град Елена получавала чужди бебета за кърмене. Пеленачетата обаче отказвали да сучат, след като се доближавали до непознатите жени. Когато трябвало да закърми за първи път   в болничната стая,  донесли съвсем друго бебе.

“В началото почти се подведох, виждах го за първи път извън родилната зала, но въпреки това се усъмних – когато го доближих до гърдите си, то се дръпна и не искаше да суче. На следващия път вече вечерта пак ми дадоха друго и аз казах: Това не е мое. Явно ги слагат в други кошарки , разменят ги, и не гледат номерата на  ръчичките и така става грешката. За щастие не се стигна до ситуацията да накърмя чуждо дете, макар че няма нищо лошо в това”, споделя майката. Според нея всички деца са красиви и заслужават еднакви грижи, тя е съгласна, че би могла и да го накърми, стига да знае кое е нейно и кое – на другата жена, ако тя няма кърма.bebe

В събота по обяд  в АГ отделението се приготвили да изпишат четири новородени. Виктория  и Михаела били първите, които трябвало да си тръгнат. Щастливите родители на още две бебенца чакали реда си.

Грешката обаче станала точно с първите две заради тройка, изписана грозно на една от картонените табелки на детските легла. Акушерката Маруся Бижева решила да зарадва майките, облякла бебетата и първо решила да даде Михаела на майка   Бояна, а след това – и Виктория на Вероника. На практика обаче, без да подозира, заради неправилната цифра на табелката разменила бебетата. Новородените били с номера 122 и 123.

“Когато дойде моят ред, си казах номерчето – 123, тя ми донесе едно бебе и, аз като го видях, казах: Това не е мое бебе”, разказва, Вероника, която ражда за втори път. Акушерки и лекари тогава се затичали, взели бебето,  за да го сменят.  Акушерката се върнала да вземе Михаела и да я смени с Виктория, но леглото и стаята били празни. “Бягайте на паркинга”, казал някой в суматохата. Пред болницата обаче също  нямало  бебе, защото то вече пътувало за Първомайци. “Татко, спирай. Спрях. Викам: Какво? Не е нашето бебе. Върнахме се в болницата, а там стои другата майка, чието бебе са ни дали, беше много уплашена, но нали всичко завърши добре и всеки си взе неговото бебе. Сега ще  растат живи и здрави”, разказва Красимир Желязков, дядото на Михаела.

“Това е поредният проблем с мое дете в горнооряховската болница. Михаела ми е трета рожба. Първата ми дъщеричка Ивайла почина на 4 месеца”, разказа Бояна Иванова. През октомври 2009 г. малката Ивайла била приета в детското отделение с бронхопневмония, но 20 дни след като я изписали, починала. “Не се доказа, че има лекарска грешка, и всичко утихна. След смъртта на Ивайла родих син Християн, а сега си имам и Михаела”, разказва тя.

Междувременно Красимир се похвалил и на свои колеги от БДЖ, че се прибират с новороденото, дори им обещал да ги почерпи. Сега, като им разказва историята, не вярват, но той се хвали, че дори и по  телевизията са казали за внучето му, което било объркано с друго. Дори си помислил за момент, че е нещо като дядо на близнаци. Красимир предлага някога двете семейства да се срещнат и да запознаят двете деца.

“Едва ли ще се видят някога и не смятам да ги запознавам”, каза Вероника, която вече кърмеше истинското си бебе в град Елена.

Източник:24chasa.bg