hotovo 1

Бившата половинка на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова, е придобила малката резиденция на Емил Кюлев в санданското село Хотово, твърди „Струма“.

По информация на медията Бориславова, която е председател на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, е наредила да се събори малката резиденция. В имота, който е 500 дка, в момента е останал само параклисът, построен по настояване на Ванга. Сделката е извършена на 5 юни, срещу каква сума – официално не е ясно, коментира се цифрата 1,8 милиона евро.

Имотът през 2011 година се продаваше за рекордните 10 милиона, тогава апетити да го купи е имал турски бизнесмен, близък до Ахмед Доган, но до сделка не се е стигнало, разказват местните.

Малката резиденция, която е изградена през 2004 година от банкера Емил Кюлев, е съборена преди няколко дни. В момента теренът е почистен, и помен няма от четириетажната постройка с красив панорамен етаж и партерен, който се ползваше за винен туризъм. Оставена е само избата, изкопана в земята.

Легенди се носят сред местните хора, че леля Ванга лично заръчала на Кюлев да построи на баира замък, който да се вижда от всички краища от Македония, Гърция и Българско.

Имотът се охранява от 4 момчета, там е и бригадирът по поддръжка на лозовите масиви. В момента тече кампанията по прибиране на реколтата на белите десертни сортове, но тази година реколтата е по-слаба. Работници разказали, че по времето, когато събаряли малката резиденция, на няколко пъти лично е присъствала Цветелина Бориславова.

От близо месец модерни джипове и коли със софийска, пловдивска и варненска регистрация нонстоп се движат по пътя Сандански-Мелник, коментират местните хора.

Баба Мария от с. Зорница разказва: „Има съкратени хора от новата собственичка Цветелина, но явно това са хора, за които няма работа в момента. Това бе голямо имение, сено се събираше, крави се отглеждаха, лозята добиваха много грозде.

Проблемът е, че разсипаха хотела, както ние наричахме резиденцията на Емил Кюлев“.

Приживе леля Ванга казала на Кюлев: „Ако правиш хотел, да го построиш до параклиса, отвсекъде ке се гледа”.

„Емил с голям мерак го направи. Такава красива постройка на три етажа, викаха го джамия, джамия, но беше много красиво, хората се радваха на тази постройка. Остана малката  караулка. Там има минерална вода, където и да бият сонда, излиза минерална вода. Имаше оранжерии, произвеждаха зеленчуци, сега няма нищо“, заключи баба Мария.

Никой в селото не знае какви са инвестиционните намерения на Бориславова за имота и какво се кани да изгради на мястото на съборената т.нар. резиденция. Някои коментираха, че щяла да вдигне шато, но много модерно, на 2 етажа. Очакваше се Цветелина Бориславова да пристигне в имението в Хотово снощи.

Разследване на медията установява, че новият собственик на имотите, върху които се намираше имението на покойния Емил Кюлев, е софийската фирма „Хотово инвестмънт” ЕООД, собственост на фонда „Си Ес Ай Еф” АД на милионерката Бориславова.

180-те ниви са били продадени от доскорошния им собственик „Агро-ип“ ЕООД , чийто управител е софиянецът  Ивайло Петрунов. Той е директор за връзка с инвеститорите в „Сердика пропъртис” АДСИЦ, дружеството със специална инвестиционна цел в областта на недвижимите имоти. Адресната регистрация и на двете дружества е на едно и също място – ул. „Кърниградска“ №19 в софийския квартал „Триадица“.  Продажбата касае само поземлените имоти, върху които е била  хасиендата, а не и самата сграда.

Това става ясно от имотната сделка, вписана от съдията по вписванията в РС – Сандански Асен Аврамов. Фирмата-купувач на имението има капитал от 886 000 лв.,  към който е прибавила и урегулирания поземлен имот в местността Под кръста в санданското село Зорница. Там фигурират лозята и нивите, както и четириетажната сграда „Шато къща за гости с винарска изба“. Собственик на „Хотово” ЕООД обаче е мощното акционерно дружество „Си Ес Ай Еф“ АД, за което се знае, че е на  банкерката.

източник: pik.bg