До края на октомври видеонаблюдението в София ще се разшири с още 300 камери, съобщава БТВ. В момента устройствата на територията на града са над 3400.

В обсега на видеонаблюдението влизат повечето централни булеварди, всички ремонтирани подлези, градинки, паркове, както и над 200 училища и детски градини.

Целта на общината е да засили сигурността на всички места в града, където има концентрация на голям поток от хора. Затова камери ще се слагат поетапно през цялата година .

„За нас новите неща ще бъдат изграждане на видеонаблюдението в зоопарка, пешеходната зона по „Мария Луиза“, където обхваща двете гари и Нови искър, отдалечен район. Там имаме идея освен общинска полиция да има и видеонаблюдение в централната част на Нови искър“, обясни Красимир Димитров от общинския отдел „Обществен ред и защита при бедствия“.

Кръстовището пред 5-та градска болница ще бъде едно от местата, което до есента ще бъде под постоянен видео контрол.

Статистиката е категорична – на местата с видеонаблюдение престъпността спада с до 80%, а нерегламентираната търговска дейност изчезва.

„Незаконна търговска дейност, главно на това се обръща внимание, защото е сезонно. По-хубаво е времето и започват да излизат разни търговци“, обясни Никола Захариев от „Оперативен дежурен център и видеонаблюдение” към Столична община.

Шествията на футболните фенове вече ще се следят от униформените, които охраняват мачове. Полицейският щаб на националния стадион ще получава картина в реално време за обстановката около спортното съоръжение и в „Борисовата градина“.

Камери ще бъдат поставени и в 15 подлеза на бул. „Ботевградско шосе“. Там ще се намира и първият периферен център за видеонаблюдение, който ще работи в синхрон със централата.

източник: livenews.bg