„Утре ти подавам оставката.“ Това казал по телефона премиерът Бойко Борисов на своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, твърдят пред „24 часа“ запознати.

Нетърпящата възражение реплика била изречена около 2 часа през нощта в неделя срещу понеделник. В трети поред телефонен разговор между двамата за една нощ. Премиерът говорел от България, а заместникът му – от САЩ.

Пред „24 часа“ Симеон Дянков не отрече, че двамата са разговаряли поне три пъти миналата нощ.

В първия разговор премиер и вицепремиер обсъдили последната среща в Брюксел и ситуацията в България. Във втория Борисов намекнал, че докато Дянков е в САЩ „по лични дела“, българите са излезли на улицата. boikoИмало и реплики, че може би замразяването на доходите на хората, които протестирали „за какво ли не “ се е оказало грешка. В началото на третия, „фатален“ разговор премиерът поискал да узнае намерени ли са парите за зърнопроизводителите.
След като чул, че е „по-добре да се изчакат тези от Брюксел“, премиерът внезапно проявил интерес дали Дянков случайно, или нарочно се е озовал по едно и също време в култово заведение в Пампорово на „дълъг и напоителен обяд“ с бившия икономически министър Трайчо Трайков. Двамата бяха засечени от папараци в ресторант „Бохеми“ на междинката над Студенец след поредно ски спускане .Бойко Борисов няколко пъти заяви, че се е забавил с оставката на бившия вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев, когото вини за скъпия ток, и е трябвало да го „омете“ с Трайков.

 

Версиите за оставката на Дянков варират – от полуофициалното, че за да се изплатят евросубсидиите за зърнопроизводителите се е наложило да се тегли заем, а Дянков не давал смислен отговор защо няма пари, след като се знае, че в края на януари тези средства трябва да бъдат изплатени.

Вицепремиерът бил предупреден за последно от заместника си Владислав Горанов. Той горещо му препоръчал спешно да се върне, защото „премиерът ти е набрал много заради протестите“.

Източник:dnes.bg