ba5ed26627c9

Осъденият за трафик на кокаин и пране на пари Евелин Банев-Брендо е бил върнат в България. Това съобщиха за „Монитор” източници от съдебната власт. Соченият за кокаинов крал арестант е конвоиран обратно у нас, след като е изтекъл едногодишният срок, за който страната ни беше разрешила Брендо да пребивава в италиански арест, докато трае делото срещу него в Миланския съд. Преди повече от месец магистратите от Ботуша осъдиха българския криминален бос на 20 години за организиране и ръководене на канал за трафик на дрога.

Преди началото на процеса Италия поиска от нашата страна да предостави Банев за нуждите на правосъдието на Апенините. Според договорката миланските власти трябваше да конвоират обратно у нас Брендо за всяко заседание по делото му за пране на пари, което се гледаше в Софийски градски съд. Малко преди магистратите на Ботуша да прочетат осъдителната присъда срещу българския наркокрал, нашите магистрат го осъдиха на 7,5 години затвор за финансовите далавери.

За разлика от българското правосъдие обаче италианското не позволява обжалването на присъдата да се извършва в отсъствието на подсъдимия. Затова юристи обясниха, че е много вероятно самият Брендо да поиска да бъде върнат на Апенините.

Ако това се случи, двете страни трябва да се споразумеят коя да плати транспортните разходи по конвоирането на арестанта.

Експерти обаче обясниха, че е възможна и друга опция – Брендо да заяви пред българските магистрати, че желае да оспорва италианската си присъда у нас. Тази законова опция също е вписана в европейските правни норми и досега е прилагана няколко пъти у нас.

Третата опция е Брендо да бъде екстрадиран в Румъния. Преди няколко месеца страната също обяви, че иска да получи Банев, тъй като срещу него се води разследване за организиране на канал за трафик на дрога и в северната ни съседка.

източник: monitor.bg