Крадците ви следят и получават информация за вас от Facebook. За това предупреди пред БНТ Янко Николов, началник сектор „Престъпления срещу собствеността“ в СДВР. Ако изпращате например снимки от мястото, на което почивате, крадците могат да разберат това.

Николов каза, че се наблюдават групи от гастрольори, които разбиват различни обекти. „Абсолютно никой не е застрахован“, призна той. По думите му в момента има софийски групи по Черноморието и в някои европейски курорти, а групи от провинцията идват в София, извършват кражба и се прибират по най-бързия начин. По думите му има сериозни групи, които се подготвят предварително доста добре преди да извършат обир.

Няма ключалка, с която крадците да не могат да се справят. Успяват да заглушават дори и СОТ системите.kradci

През летния сезон са по-характерни кражбите по ниските етажи на сградите. Трябва също така да знаем, че не бива да оставяме ключа от вътрешната част на вратата. Задължително трябва да го изваждаме.

Ако все пак решите да отидете на почивка и да оставите ключа на съседа, то знайте, че трябва да познавате човека добре. „Но колкото по-малко хора знаят, че отсъствате – толкова по-добре“, съветва експертът. Освен това той препоръча застраховка.

Взломаджиите обикновено предпочитат да крадат златни накити и малки ценни предмети, които могат лесно да се изнесат. Има пазар и за лаптопи и телефони.

Все пак Николов се похвали, че полицаите са успели да заловят група, която системно е тормозила столичани.

Източник:inews.bg