schizophrenia2Почти 200 000 от българите страдат от най-тежките психични болести – шизофрения и афективни разстройства.

Най-често срещаните психични заболявания са тревожните разстройства, депресията, различни видове фобии и панически атаки.

Това съобщи проф. Вихра Миланова – началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница и национален консултант по психиатрия на Министерство на здравеопазването и НЗОК, пред „Фокус“.

„Съществуват методи, които връщат хората с психични проблеми към живота. Те ги учат да живеят самостоятелно, да не бъдат зависими и да се справят с ежедневието“, обясни проф. Миланова.

Тя добави, че няма недостиг на легла в психиатричните заведения и битовите условия там са на добро ниво.

Когато лечението е по желание на пациента, той подписва информирано съгласие, показват му се условията, в които ще се извърши лечението и постъпва в клиника.

Когато обаче се налага постъпване в психиатрична клиника за лечение, без съгласието на пациента, се използват принудителни мерки. Минава се през съд, от който се получава решение – къде и колко време да се лекува пациентът, по предложение на лекар експерт, обясни специалистът.

Според проф. Миланова обществото не е толкова толерантно към психично болните и не приема различните.

Тя посъветва близките на хора с психични проблеми да се отнасят с разбиране и да приемат факта, че техните близки са болни.

източник: 24chasa.bg