България ще предаде на властите в Ливан подробен доклад от разследването на атентата в Бургас през миналото лято, съобщава Дневник. Той цитира изявлението на българския посланик в Бейрут – Пламен Цолов пред радио „Гласът на Ливан“ . По неговите думи за разследването била поискана помощ и от Израел, Австралия и Канада.

Ливанското радио цитира и думите на главния секретар на МВР – Калин Георгиев пред „Нова телевизия“, че „разследването преминава на нова фаза – събиране на директни доказателства за извършителите на нападението“.

Посланик Цолов е казал пред радиото и че на външния министър Аднан Мансур е обещано, че „ще бъде предадена цялата полезна информация, която да помогне на Ливан да разкрие истината“. В доклада щели да бъдат посочени и имената на заподозрените, както и вариантите за начина, по който България може да помогне в този случай. Българският посланик посочил още, че България е обмислила сътрудничество с ливанските власти по този случай, заради двустранния договор за правно сътрудничество. Той допълнил обаче, че в договора няма изрично изискване Ливан да предаде заподозрените, ако те се окажат на негова територия.atentat

При обявяването на предварителните резултати от разследването в началото на седмицата, българският вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че двама от хората, стоящи зад бомбената експлозия от 18 юли 2012г. са притежавали канадски и австралийски паспорти, но са живеели в Ливан и са били членове на групировката „Хизбула“.

Източник:24chasa.bg