В здравната система се очаква катастрофа, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред „Фокус“.

Според нея на българските граждани ще им се наложи да преживеят още един шок от това управление, защото няма да имат достъп до здравеопазване.„Ние предупредихме още миналата седмица, защото на заседание на здравната комисия и управителят на НЗОК, и целият Надзорен съвет, и самият министър на здравеопазването обявиха, че не могат да се справят, и ще се наложи до края на годината да бъдат орязани парите на всички лечебни заведения в България. От трибуната в НС предупредихме, че проблемите в здравеопазването не се решават, а напротив – задълбочават се”, посочи Атанасова.

lekarka

По думите й първо е започнал проблемът с недостига на средства за онкоболните, после за децата, болни от левкемия, а сега проблемът с финансирането чука на вратите на всяка болница в България.

„Ще се стигне до състояние, в което ще се получават около 60% от средствата от НЗОК, което е крайно недостатъчно, за да работят лечебните заведения“, каза Атанасова.

Според нея в такав ситуация или трябва да спре плащането на заплати на лекари и медицински сестри, санитари и изобщо всички служители на лечебни заведения, или ако те се плащат, на пациентите ще им остане възможността да си купуват лекарства за лечение, медицински консумативи, да си носят храна, да си доплащат и т.н.

На фона на проблемите в здравната система здравният министър не предприема нищо, а единствените й действия се състоят в откриване на нови лечебни заведения и научни конференции, коментира Атанасова.
Източник:dnes.bg