В сравнение с останалите европейски страни в България има най-малък брой хора, които пазаруват през интернет.  Разликата в пъти е от 5 до 10 за 2012 г. Това заяви Игнат Арсенов, директор на българския клон на Европейския потребителски център, съобщи агенция „Фокус“.

„Ако се сравним с останалите страни в Европа, ние сме на дъното“, негативно коментира Арсенов.

Въпреки че потребителите на интернет-пазаруването в страната ни остават най-малко в цяла Европа, последните данни на центъра все пак посочват, че интересът на българите към този вид пазаруване се покачва с всяка година. Арсов аргументира тази теза, като обясни, че през последните няколко години е нараснал значително броят на жалбите, подадени от страна на клиенти на електронни магазини. Освен това по показателя нарастване на доверието на потребителя в пазара, нашата страна също бележи ръст.

„Започнахме с 60 жалби през първата година, откакто е създаден центърът. Над 100 през втората година, а през 2012 г. жалбите са почти хиляда“, уточни Арсенов.online-shopping

Той коментира, че все повече българи търсят защита на правата си и пазаруват. По негови думи това се дължи както на по-голямата инициативност на потребителите, така и на факта, че вече знаят къде да търсят правата си и към кого да се обърнат.

Анализ на Европейския потребителски център посочва още, че с 10% са се увеличили българите, които вярват в безопасността на продуктите, които се продават онлайн. С 22% са се увеличили потребителите, които заявяват, че при проблем биха подали жалба.

По интернет българите най често пазаруват от Великобритания, Франция, Германия и Италия, посочи още директорът на българския клон на Европейския потребителски център.

Източник: investor.bg