„Не виждаме никакъв напредък в Румъния и България. Шенген не е само технически въпрос. Двете страни не отговарят дори на минималните критерии, за да влязат в Шенген“, заяви германският евродепутат Маркус Фербер, член на Европейската народна партия, в интервю за Радио Франс Ентернасионал, цитирано от румънския вестник „Журналул национал“.

Фербер добави, че „позицията на германския вътрешен министър е напълно оправдана“, защото не се вижда никакъв напредък. Дори нещо повече, ситуацията и в двете страни се влошава, подчерта евродепутатът. „Нито Румъния, нито България са подобрили борбата с корупцията, затова има логика да не отваряме границите“, посочи той.shengenvisa

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за списание „Шпигел“ в неделя, че неговата страна ще наложи вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, защото не са направили достатъчно за спиране на злоупотребите на имигранти със системата.

Фербер подчерта, че въпросът за Шенген не е само технически, а и политически. „Освен това, ако е технически въпрос, тогава Румъния трябва да покаже, че всички условия са изпълнени. Ако говорим сериозно, румънските представители не могат да кажат, че са изпълнили всички условия“, отбеляза германският евродепутат.

Вътрешните министри на страните от ЕС, които заседават днес, няма да взимат решение за членството на България и Румъния в Шенген, съобщи вчера ирландското ротационно председателство на ЕС. Решение няма да има заради противопоставянето на няколко страни членки на това присъединяване. Въпросът ще се решава евентуално по време на литовското председателство на ЕС, което започва от 1 юли 2013 г.

Източник:dnes.bg