Протестите в България пряко засягат Русия, тъй като заради политическата нестабилност София все не може да започне изграждането на своята отсечка от газопровода „Южен поток“. А докато не започне строежът на тръбата в България, е невъзможно да започне прокарването на „Южен поток“ и по дъното на Черно море, пише в. „Московский комсомолец“.

„Всичко това забавя въвеждането в експлоатация на цялата обходна тръба“, твърди руският всекидневник. Не е постигната според него и „целта, заради която бе замислен („Южен поток“) – да се заобиколят несигурните транзитни държави“.

Предишните български власти не бяха големи поклонници на енергийното сътрудничество с Москва, пише изданието. Завърналите се в правителството социалисти са отдавнашни приятели на Русия. rusiqНо в момента те не могат да гарантират сроковете за строителството. От министерството на икономиката и енергетиката и на околната среда обещават, че „Южен поток“ ще започне да се строи в най-скоро време, но тъй като за получаването на всички необходими разрешения, свързани със защитата на околната среда се изисква минимум половин година, строителството на „Южен поток“ може да бъде отложено.
„Веднага щом получи тръбата на своя територия, България лесно може да избере хлъзгавия път на Украйна, стане ли дума да бъде шантажиран „Газпром“ с възможностите за транзит. Естествено може да се опитаме да избегнем това, като подпишем различни споразумения. Нали обаче споразуменията са за това – да бъдат нарушавани, не е ли тъй?“ – пояснява изданието.

„Ще успеят ли шефовете на „Газпром“ да възпрепятстват опитите за спекулации с тръбата от страна на основните транзитьори на газа от „Южен поток“? Да се надяваме, че ще успеят. Не е изключен обаче и обратният вариант, при който рискуваме „украинизация“ на Балканите с всички произтичащи оттук последици“, предупреждава „Московский комсомолец“.
Източник:dnes.bg