Предсрочните парламентарни избори в България са сред темите, които намират място на страниците на румънските вестници днес.

Изданията в Букурещ съобщават за резултатите, които поставят „рамо до рамо“ ГЕРБ и социалистите, информират за инцидентите между полицаи и протестиращи след изборите и за намерените в събота фалшиви бюлетини.

Румънските вестници цитират и коментар на румънския премиер Виктор Понта по повод обвиненията, отправени към лидера на БСП Сергей Станишев, че си е купил лидерския пост в ПЕС с близо 58 милиона евро. „Дясноцентристката партия на бившия премиер спечели изборите, но политическата криза не е свършила“, посочва в. „Адевърул“.

„Предсрочните избори в България бяха белязани от опити за злоупотреби“, пише в. „Евениментул зилей“. „Българите гласуват на Томина неделя, но вече нямат доверие на политическата класа“, отбелязва в. „Журналул“, предаде БТА.presa

„Предсрочни избори, злоупотреби, корупция и незаконни подслушвания“ – това е менюто на парламентарните избори на юг от река Дунав, пише в. „Ромъния либера“ в материал под заглавие „Как се крадат избори в мафиотска държава като България“.

Авторът на статията Кристиан Къмпяну посочва, че независимо от резултата от вота България ще остане под бремето на един „мафиотски режим“, както показвало проучване от миналата година на фондация „Карнеги Ендаумънт фор Пийс“ (Carnegie Endowment for Peace). В статията се припомнят подробно събитията в България от зимата, довели до предсрочния парламентарен вот.

„При положение че българският лев усеща всички вълнения на еврото, към което е вързан, икономическият растеж е анемичен, а корупцията – ендемична, човек би помислил, че българите имат достатъчно теми за обсъждане по време на предизборната кампания. Но не. Шестте седмици кампания бяха белязани от взаимни атаки между лидерите на ГЕРБ и тези на социалистите, в които се обвиняваха взаимно в незаконни телефонни подслушвания, подкупи, злоупотреби и корупция. Лошото е, че вероятно и едните, и другите имат право. А още по-лошото е, че сондажите на излизане от избирателните секции вчера по обяд даваха разлика под два процента между двете партии“, пише Кристиан Къмпяну.

„Седем милиона избиратели плюс/минус 350 000“, изтъква като акцент в статията авторът и информира за откритите в събота бюлетини в печатница на приближен до Бойко Борисов. „Ако към това прибавим и факта, че има подозрения за купени 5% от гласовете – практика, която е документирана на избори в България, тогава размерите на злоупотребата стават съществени“, пише авторът на „Ромъния либера“ и отбелязва, че намерените в събота бюлетини биха донесли около 7%, тоест подкрепата, около която гравитират партията на етническите турци и „Атака“.

„Който и да спечели, статуквото ще бъде запазено, а България ще остане мафиотска държава редом до Русия, Украйна, Босна и Черна гора, както бе посочено в проучването на „Карнеги Ендаумънт фор Пийс“, посочва в заключение авторът на „Ромъния либера“.

Източник:inews.bg