Най-сериозната заплаха от кризата в Близкия изток е свързана с евентуална бежанска вълна към България според участниците в Съвета по сигурността към премиера.

Като най-голям риск се оценява възможността от възникване на хуманитарна криза при бежанска вълна, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на съвета, което продължи близо три часа.

Към момента не разполагаме с данни, които да свидетелстват за наличие на пряка терористична заплаха за територията на България, беше категоричен Йовчев. Във връзка със ситуацията в Близкия изток ще бъде отново оценен и актуализиран Националният план за противодействие на тероризма.

Със заповед на министър-председателя ще бъде създаден оперативен щаб от днес. Той ще има две нива на управление – в МВР и на тактическо ниво на територията на Елхово и Хасково. Щабът ще трябва да наблюдава и управлява процесите, свързани с наблюдение на държавната граница и с настаняване на бежанци.

Конкретен план с 11 мерки ще бъде обявен в следващите часове като резултат от заседанието на съвета.

Ще се предприемат мерки за засилване наблюдението на държавната граница и такива, свързани с действия и организация по настаняването на бежанците. Ще се търсят механизми за получаване на помощ за настаняването на бежанци на наша територия и осигуряването на всичко необходимо за пребиваването им.
pravitelstwo
Оценени са и другите рискове, които могат да произтекат от развитието на кризата в Близкия изток – икономически и финансови. Към момента се смята, че може да очакваме негативно влияние, но тованяма да е в степен, в която ще бъде застрашена националната сигурност. Обсъдена е и възможността от възникване на социален риск заради повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна и други социални рискове, но към момента те са с ниска степен на вероятност, каза още Йовчев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че до момента към България няма отправено искане за участие във възможна военна операция, няма и запитване за параметрите на евентуално наше военно участие. По тази причина на Съвета по сигурността не е обсъждано военно решение или параметри на българско участие.

Найденов заяви, че развитието на ситуацията в Близкия изток се следи ежедневно. По думите му оценките показват, че вероятността за провеждане на военна операция в Сирия остава висока.

Правителството и Съветът по сигурността осъждат употребата на оръжия за масово унищожение. Смятаме, че такъв акт не може да бъде оставен без последствия и се надяваме и с наше участие международната общност да направи необходимото такава повторна употреба на оръжия за масово унищожение да няма, заяви външният министър Кристиан Вигенин.

Министърът призова отново българските граждани да не пътуват към Сирия и региона като цяло. Осъществена е предварителна подготовка за евентуална евакуация на наши сънародници, ако конфликтът ескалира и се прецени, че животът и здравето им са застрашени.

Вигенин увери, че във връзка с нарастващото напрежение в региона са предприети необходимите стъпки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в региона и на служителите в тях.

Кабинетът очаква резултатите от разследващия екип на ООН, който приключва своята работа утре. Разчитаме да бъдат положени допълнителни усилия да бъде постигнато съгласие в рамките на Съвета за сигурност на ООН за последващите стъпки за решаване на кризата в Сирия, добави Вигенин.

Източник:dnes.bg