Студентката Надежда Томова (29 г.) и безработният Пламен Николов (31), са сред мераклиите първи да получат еднопосочен билет за Марс, предаде Дарик. Двамата българи са платили по $ 14 (20,84 лв. по курса на БНБ в петък) за участие в глобалния проект на “Марс уан”. Холандските частници искат да основат първата човешка колония на Червената планета през 2023 г. и да я показват на живо по телевизията.

С първия полет там ще отидат само 4-ма души. Регистрацията за участие започна на 22 април и продължава до 31 август т.г. До четвъртък записаните мераклии бяха над 78 000. Шефът на “Марс уан” Бас Лансдорп се надява накрая броят на кандидатите да надхвърли половин милион.

mars

Записването става на сайта mars-one.com с едноминутен видеоклип и еднократна такса, съобразена с финансовите възможности на гражданите на съответните държави.

Бурундийците и афганистанците например плащат по $ 5, а катарците – $ 73. В презентацията си Пламен казва, че е със средно образование и в момента е безработен, но има трудов стаж из цяла Европа. Допирът му до много различни култури го научил да се адаптира лесно към каквато и да било среда.

Надежда пък споделя, че има спортно образование и почти е завършила магистратура по психология. Определя се като сериозен човек, който изненадващо често разсмива околните.

Източник:nestandartnoto.com