Спортът е мегафон и микроскоп в същото време. Пробий на голямо спортно събитие и ще се превърнеш в глобална суперзвезда. И тогава започва изследването под лупа. Кой е този човек? Защо е толкова добър? Има ли нещо нередно? И какво ли още не.

Хората започват да имат мнение за него, а това може да е проблем. Особено, ако спре да побеждава. И това се случва на всеки. Тогава идват социалните мрежи и медиите. Емма Радукану е на 18 и направи брутално представяне на US Open тенис турнира. Тя беше позиционирана в дъното на всички таблици преди няколко седмици. Сега е новата суперзвезда на тениса.

Ето три неща, които тя вече прави брилянтно и могат да помогнат на всеки от нас, представени ни от нашите приятели от Scatter.

Бъди себе си

Да, клише е, но е истина. Ще си на най-високото си ниво, ако си себе си. Енергията и стресът, които се изискват, за да си някого другиго, ни източват до край. Емма се наслаждава на тениса си по начина, по който ние зад екраните се наслаждаваме на няколко обиколки в парка. Спокойно, нормално и пълноценно.

Имаше един момент, в който на четвъртфинала, преди сервис, тя разклати ракетата си игриво, за да се фокусира и да се върне в себе си. И спечели. Тя играе по своя собствен начин. С усмивка на лице, с чист ум и слушайки своите инстинкти. Послушай инстинкта си и правилните футболни прогнози.

Колко добър ще си днес, следващата седмица или следващата година, ако правиш това, което правиш с усмивка, чисто съзнание и вярвайки в себе си и усещанията си? Много.

Контрол над контролируемото

Емма Радукану проби през Уимбълдън, по-рано това лято, където влезе като уайлдкард и стигна до последните 16. След това трябваше да се оттегли по време на мач, заради проблеми с дишането. Това е еквивалентът на нещо като да трябва да представим личната си бизнес идея на някого като Илон Мъск и екипа му, с 30 минути предизвестие. Напрежението и реакцията на него са разбираеми.

Няколко седмици по-късно, тя е преодоляла проблемите си от този ден и се справя с големи мачове, тълпи и напрежение с лекота и спокойствие. И тя постоянно повтаря една много важна фраза. „Аз контролирам това, което мога да контролирам.“

И това е невероятен съвет. Не мога да контролирам дали Илон Мъск или Боб от счетоводството гледат и слушат презентацията ми. Мога да контролирам и да мисля за подготовката и представянето.

Разчитай на екипа си и му отдавай нужното

В спорта, колкото повече се изкачваш, толкова повече хора привличаш. Треньори, физиотерапевти, лекари, психолози. Според нуждите на спортиста за играта му, тялото му, ума му, които нарастват. Задоволи нуждите си за брилянтни прогнози за залози, имай точният екип зад себе си.

Емма много говори за „ние“ и „нас“. Тенисът е индивидуална игра, но тя не вижда себе си като индивидуалното звено, а като част от отбора. Това е много добра стратегия. Разпръсква товара от подготовката, експертизата и трудностите. Не се чувстваш сам. Можеш да поискаш помощ, да разчиташ на други хора.

Всички ние имаме такива хора около нас, нашият екип. Дори да не го осъзнаваме – партньори, приятели, семейства, колеги, познати. Те са част от нашия път напред – личен и професионален. Не сме сами и другите не са сами. Трябва да го осъзнаваме. Да знаем, че е нормално да поискаш помощ. Даже е умно и е това, което трябва да правим. Защото сами не можем всичко. Търсете поддръжка, използвайте я, радвайте се на нея, отчитайте я и бъдете благодарни за нея.